StoryEditor

Pokles eura zdvihol Talianom dôveru

10.09.2003, 00:00
Medzi talianskymi podnikateľmi sa opäť šíri optimizmus a dôvera, že sa im bude dariť lepšie. Príčinou sú prvé znaky oživenia v krajinách ich najväčších obchodných partnerov.

Medzi talianskymi podnikateľmi sa opäť šíri optimizmus a dôvera, že sa im bude dariť lepšie. Príčinou sú prvé znaky oživenia v krajinách ich najväčších obchodných partnerov. Rast optimizmu podnikateľov podľa analytikov naznačuje, že talianska ekonomika, ktorá je štvrtou najväčšou v Európe, sa postupne začína dostávať z recesie.
Podľa inštitútu Isae sa dôvera talianskych podnikov zvýšila v auguste na 95,3 bodu a odpútala sa tak z najnižšej hodnoty za posledných 20 rokov, ktorú mala v júli. Augustové čísla sú najvyššie od vlaňajšieho septembra. "Najhoršie to bolo v prvom štvrťroku vlani, odvtedy sa naše podmienky pomaly zlepšujú," povedal pre Bloomberg Pasquale Pistorio, výkonný šéf najväčšieho výrobcu polovodičov v Európe, spoločnosti ST Microelectronics NV.
Nielen Talianom, ale aj ostatným členom Európskej menovej a hospodárskej únie nahráva okrem rastúcich akciových trhov aj pokles dolára oproti euru a najlacnejšie úvery za ostatné polstoročie. Vďaka tomu sa talianska ekonomika, ktorá ročne produkuje tovary a služby za 1,4 bilióna dolárov, pravdepodobne dostane z recesie, v ktorej sa topila počas úvodných šiestich mesiacov. Podobný vývoj sa očakáva aj v najväčšej európskej ekonomike, v Nemecku, kde sa dôvera podnikateľov dostala na 14-mesačné maximum.
Dôvera Talianov nevychádza iba z hospodárskych výsledkov ich obchodných partnerov, pociťujú ju aj vo vlastných firmách. Zásoby im klesajú úmerne s rastom objednávok od odberateľov. S poklesom zásob, ktoré sú najnižšie od marca, sa očakáva aj nárast priemyselnej výroby.
Najväčším príspevkom k oživeniu talianskej i ostatných významných ekonomík v menovej únii je v posledných troch mesiacoch oslabenie eura. Tým sa totiž zlacňujú ceny domácich výrobcov na troch tretích krajín (mimo menovej únie) a firmy sa tak stávajú viac konkurencieschopné. Koncom mája sa európska mana dostala na svoj historický rekord oproti doláru, keď sa jedno euro vymieňalo až za 1,1933 dolára. Odvtedy kleslo takmer o 7 percent, pričom v priebehu včerajších obchodov sa euro na svetových devízových trhoch predávalo po 1,11 dolára. Silné euro veľkou mierou prispelo k poklesu celej eurozóny v druhom štvrťroku. Podľa predbežných odhadov Eurostatu, štatistického úradu EÚ, sa hrubý domáci produkt osembiliónovej menovej únie znížil o jednu desatinu percenta. Najvýraznejšie k tomu prispeli okrem Talianska aj Nemecko a Francúzsko. Práve tieto tri ekonomiky majú v súčasnosti veľké problémy s dodržiavaním Paktu rastu a stability, podľa ktorého nesmú členské štáty eurozóny prekročiť trojpercentnú hranicu deficitu verejných financií v pomere k HDP. V prípade porušenia hrozia previnilcom sankcie.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
20. apríl 2024 08:24