StoryEditor

Najvyšší rating -- preškolenie žien

19.09.2003, 00:00
Autor:
TASRTASR

Projekt preškolenia dlhodobo nezamestnaných žien v Prešovskom samosprávnom kraji získal v druhom kvartáli 2003 najvyšší rating v rámci projektu Hodnotenie ekonomických a sociálnych opatrení (HESO) v regiónoch Slovenska od Stredoeurópskeho inštitútu pre ekonomické a sociálne reformy (INEKO). Hodnotitelia vysoko ocenili zameranie projektu na nezamestnanosť v okresoch Stropkov a Svidník, ako aj spoluprácu s miestnym textilným podnikom a odborným učilišťom, ktoré sa zapojili do rekvalifikácie. Rovnako vyzdvihli aj využitie grantu Európskej únie vo výške takmer 2 milióny Sk, ktorý kraj získal v rámci Grantovej schémy pre Rozvoj ľudských zdrojov. Cieľom projektu rekvalifikácie na profesiu šičky odevov, ktorý by sa mal ukončiť v októbri, je zamestnať 75 dlhodobo nezamestnaných žien, z toho 50 percent rómskeho pôvodu, pričom kraj už absolvoval úspešné rokovania s akciovou spoločnosťou SVIK Svidník.
Medzi ďalšie vysoko hodnotené opatrenia samospráv v sledovanom období patrí anketa o priorite investícií v Martine, ktorú vedenie mesta uskutočnilo medzi občanmi a využitie nezamestnaných na zber liečivých rastlín v kysuckej obci Snežnica v rámci verejnoprospešných prác.
Vyšší rating si od komisie vyslúžilo i podnikanie Obecných služieb vo Vrbovciach, ktoré si chce na seba zarobiť spracovaním palivového dreva a znížiť tak výdavky obecného rozpočtu a tiež aktivita mesta Lučenec. Jeho občania totiž ako prví na Slovensku dostali možnosť sledovať videozáznam rokovania mestského zastupiteľstva na internete, čo by malo prispieť k vyššej transparentnosti práce poslancov.
Naopak, najkritizovanejším opatrením za apríl až jún tohto roka bolo prideľovanie parkovacích miest pracovníkom Mestského úradu v Poprade na základe kvality ich práce, keďže úrad má k dispozícii len 22 parkovacích miest na 122 pracovníkov. V prípade nedostatku miesta na parkovanie navrhujú hodnotitelia skôr zaviesť parkovné alebo miesta vydražiť v aukcii na určitý čas prenájmu.
Projekt HESO-Regióny je modifikáciou hodnotenia opatrení na národnej úrovni. V rámci projektu sa štvrťročne vyjadrujú ekonomickí analytici, podnikatelia, primátori a starostovia, zástupcovia akademickej obce, stavovských a mimovládnych organizácií k navrhovaným a uskutočneným opatreniam samosprávnych inštitúcií na úrovni obcí, miest i krajov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podnikanie-a-demokracia, menuAlias = podnikanie-a-demokracia, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. apríl 2024 20:08