StoryEditor

M. Dzurinda má poverenie zostaviť vládu

30.09.2002, 00:00

Prezident SR Rudolf Schuster v piatok formálne poveril zostavením budúcej vlády predsedu SDKU Mikuláša Dzurindu. Ten ubezpečil, že rokovania štyroch pravicových a stredopravicových strán SDKÚ, KDH, SMK a ANO pokračujú, pričom "sa nestratil ani deň" v dôsledku skutočnosti, že prezident R. Schuster ho nepoveril zostavením vlády hneď v pondelok, keď mu priniesol podpísanú dohodu štyroch lídrov o spolupráci, ale dal priestor na rokovania aj ostatným stranám. Prezident tým podľa M. Dzurindu sledoval úmysel formovať politickú kultúru na Slovensku. Do nej podľa neho patrí aj kultivovaný prístup k opozícii. SDKÚ je pripravená ponúknuť "demokratickej opozícii" toľko postov v parlamente, koľko jej prislúcha v rámci pomerného princípu. Ako konečný termín na zostavenie budúcej vlády M. Dzurinda potvrdil 22. október, keď sa má zísť ustanovujúca schôdza novozvoleného parlamentu. Ako povedal, rokovania sú už blízko k cieľu, avšak nie sú ešte úplne dokončené a "kým nie je dohodnuté všetko, nie je dohodnuté nič". Stranám sa podľa neho darí pri dohodách v obsadení jednotlivých ministerstiev, o konkrétnych osobách sa bude ešte len rokovať. Predseda SDKÚ je rozhodnutý vystupňovať úsilie pri zostavovaní novej vlády aj vzhľadom na blížiaci sa pražský summit NATO, kde sa bude rozhodovať o rozširovaní tejto aliancie. Bolo by preto podľa neho dobrým signálom, keby dovtedy mala SR "nespochybniteľnú demokratickú vládu", ktorá bude pokračovať v reformách začatých počas minulého volebného obdobia.
Podľa hovorcu prezidenta Jána Füleho prezident nevyjadril obavy z toho, že vláda sa bude opierať len o tesnú väčšinu 78 hlasov. Ako ubezpečil M. Dzurinda, zárukou stability má byť skutočnosť, že strany vládnej koalície sú si programovo blízke. Ako vyhlásil líder SDKÚ, predseda vlády istej nemenovanej krajiny mu v telefonickom rozhovore povedal: "Čo by oni dali za to, keby mali takú väčšinu," a odporúčal, aby sa skeptici pozreli na pomery v susedných krajinách.
"Nemám najmenší problém s tým, aby post predsedu parlamentu obsadil občan inej národnosti ako slovenskej," vyhlásil M. Dzurinda na margo informácií, že by budúcim predsedom NR SR mal byť predseda SMK Béla Bugár ako líder druhej najsilnejšej koaličnej strany tak, ako to bolo v rokoch 1998 až 2002. Podľa predsedu SDKÚ by žiadne národnostné, náboženské alebo iné kritériá nemali brániť občanom uchádzať sa o akúkoľvek ústavnú funkciu a takéto akcenty by sa do rokovaní nemali vnášať. Pripomenul, že SDKÚ pri voľbách do VÚC podporovala aj kandidátov neslovenskej národnosti. Ako však povedal, pri rozhodovaní o tejto otázke treba všetko vidieť v celkových súvislostiach, obsadenie funkcií je determinované mnohými "siločiarami" a tie budú mať vplyv na konečné znenie politických dohôd.
Pred rokovaním s predsedom SDKÚ M. Dzurindom prijal R. Schuster predsedu HZDS-ĽS Vladimíra Mečiara. Ten počas stretnutia konštatoval, že sa mu napriek víťazstvu v parlamentných voľbách nepodarí zostaviť novú vládu. Pred novinárov predstúpil len V. Mečiar, ktorý vyhlásil, že ním vedené hnutie bude "dobrou opozíciou", za žiaducu pritom označil spoluprácu so stranou Smer Roberta Fica. "Spoločné úsilie a spoločné hlasovanie môžu znásobiť údernú silu opozície," dodal. Na margo súčasnej vlády povedal, že nemá konkrétne riešenia a nebude sa jej dariť veľa vecí. On sám bude pôsobiť v parlamente ako poslanec a HZDS-ĽS prijme v NR SR funkcie, ktoré mu koalícia ponúkne. Podľa doterajších informácií by to mal byť aj jeden post podpredsedu NR SR. V. Mečiar odmietol úvahy o svojom odchode z čela hnutia, pretože pod jeho vedením vo voľbách zvíťazilo a "ak má odísť predseda víťaznej strany, čo s predsedami strán, ktoré majú tri razy menej?", dodal.
Prerozdelenie vládnych kresiel*
SDKÚ 6
SMK 4
KDH 3
ANO 3
(*podľa neoficiálnych informácií)

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 04:45