StoryEditor

Protestujú proti otvoreniu lomu

31.05.2002, 00:00
Autor:
TASRTASR

Petíciou protestujú obyvatelia Lietavy a okolitých obcí v okrese Žilina proti podnikateľskému zámeru akciovej spoločnosti Cementáreň Lietavská Lúčka otvoriť nový priestor ťažby vápenca v lokalite Drienovica, ktorá sa nachádza nad miestnou časťou Lietavy -- Majer.
Podľa člena petičného výboru Ľubomíra Gašpierika nie je petícia, ktorú podporilo 1 500 občanov, namierená proti podnikateľskému zámeru a. s. Cementáreň Lietavská Lúčka. Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR predložilo na pripomienkovanie zámer Dobývací priestor -- Lietava -- návrh na otvorenie nového ťažobného priestoru s rozlohou 73 ha v marci tohto roka. "Naše stanovisko je jednoznačné -- neotvoriť dobývací priestor. V blízkom okolí sa nachádzajú už dva takéto lomy. Stačí sa pozrieť, v akom stave sú dnes. Keď sa medzi nimi otvorí tretí, snahy tejto oblasti o rozvoj cestovného ruchu sa skončia," dodal Gašpierik. Proti otvoreniu lomu je aj Občianske združenie Združenie Lietavského panstva. Jeho zástupca Rastislav Tain zdôraznil, že ťažba by vo veľkej miere ohrozila hrad Lietava. "Otrasy a výbuchy by spôsobili rozkývanie skál a pôdy, čo by znamenalo zrútenie hradu a jeho zánik. V okolí hradu sa nachádza aj veľa vzácnych druhov fauny a flóry," uviedol Tain.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/verejna-sprava, menuAlias = verejna-sprava, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 06:55