StoryEditor

Prebudené vášne

21.05.2002, 00:00

Neprejde deň, keď by sa nemedializovala dnes azda najatraktívnejšia zahraničnopolitická téma -- Benešove dekréty. Sudetonemecké dni, ktoré sa uskutočnili cez víkend v Norimbergu, boli ďalším vítaným impulzom. České a rakúske denníky im pritom tradične venovali viac pozornosti ako nemecké. Ešte zaujímavejšie ako spravodajstvo bolo však prečítať si, čo si o dekrétoch myslia ľudia, ktorí ho čítajú. Reakcie sa rôznia. "Dejinám a politike je spravodlivosť úplne vedľajšia," konštatoval čitateľ rakúskeho konzervatívneho denníka Die Presse v jej on-linovom vydaní. "Kto by už mal záujem zaoberať sa tým, čo urobili spojenci a niektoré slovanské národy (Rusi, Česi, Poliaci, Slovinci) s 15 miliónmi Nemcov, ktorým brutálne zobrali zem, z ktorých 2 -- 3 milióny zabili? Kto má záujem zaoberať sa systematickou genocídou Arménov Turkmi? Kým nemajú bohatú a mocnú loby vo Washingtone alebo v New Yorku, je to všetkým predsa jedno," poznamenáva.
"Večné obete ako Česi a Poliaci dostali upomienku s pripomienkou, že aj oni boli raz zločinci. Kým si nepriznajú vinu, budú ako Francúzi, ktorí znervóznejú, keď niekto začne slovo s písmenom "E" alebo "A" a majú strach, že bude hovoriť o Alsasku (Alsace, nemecky Elsaß). Je jasné, že tieto národy nesú svoju vinu dodnes. My, Nemci z východu, len my máme moc odpustiť. Čakáme na jednoduchú ľútosť, čakáme pokorne a trpezlivo. Medzi zločincami a ich deťmi však chýbajú tí, čo by poprosili o odpustenie," napísal obyvateľ "slobodného mesta Danzig (poľský Gdansk), ktoré trpí neznesiteľnou poľskou správou".
"Právne to bola dohoda so spojencami o presídlení Nemcov do Nemecka, kde ich prijali ako plnoprávnych občanov," domnieva sa iný čitateľ denníka Der Standard s tým, že nik nepreveroval ich politickú minulosť.
Pod pseudonymom Klement Gottwald je aj reakcia na Zemanove výroky pri tryzne v bývalom koncentračnom tábore Terezín (na ktorej sa zúčastnili aj Laura Bushová, Mikuláš Dzurinda a predseda českej poslaneckej snemovne a líder ODS Václav Klaus). Český premiér Miloš Zeman, ktorý tu vystúpil ako hlavný rečník, vyhlásil, že "chceli "Heim ins Reich" (domov do ríše), a tak šli". "Zeman to vystihol," napísal tento čitateľ. "Gottwald, neviete, čo hovoríte," reaguje iný. Nemecký denník Frankfurter Allgemeine Zeitung na margo voľby a miesta stretnutia českého a slovenského premiéra napísal, že to je neprehliadnuteľné posolstvo českej vlády. "V Terezíne si uctia obete nacistického režimu, zatiaľ čo v Norimbergu sa zídu tí, ktorí chcú nemeckú porážku premeniť v neskoršiu výhru. Splnenie nárokov, ktoré vznášajú sudetskí Nemci, by podľa českého premiéra znamenalo popretie pamiatky tých, ktorí v Terezíne zahynuli alebo tu boli väzení. Zeman pripomenul, že sudetonemecký krajanský spolok prišiel s požiadavkami už v šesťdesiatych rokoch. "Po tejto nedeli by navždy malo byť jasné, ako ďaleko od normality sa vzdialili česko-nemecké vzťahy, o ktorých uisťujú obe vlády," skonštatoval mienkotvorný denník.
Európska únia pritom cez víkend ešte raz potvrdila svoje stanovisko. Benešove dekréty nemajú žiaden vplyv na vstup Česka do EÚ, vyhlásil hovorca komisára pre rozšírenie Güntera Verheugena v nedeľu pri príležitosti diskusie v nemeckých spolkoch vyhnancov. "Dekréty nie sú súčasťou prístupového procesu," zdôraznil Jean-Christphe Filori v Bruseli.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 09:28