StoryEditor

Ekologická energetika zažíva rozmach

23.08.2004, 00:00

Razantný vývoj sektora alternatívnych zdrojov energie v Rakúsku prekvapil aj odborníkov. V 1. polroku sa z veternej energie a biomasy vyrobilo 676 gigawatthodín elektriny, čo zodpovedá trojnásobku objemu z 1. polroka 2003 a prekročilo dokonca celú vlaňajšiu produkciu ekologickej energie.
Najväčší nárast -- o 255 percent -- zaznamenala veterná energia. Podľa kontrolného orgánu E-Control objem finančnej podpory, ktorú táto oblasť dostáva vo forme príplatkov od konečných spotrebiteľov, sa medziročne strojnásobil na 26,4 milióna eur. Hlavným dôvodom pre razantný rozvoj veternej energetiky je predĺženie platnosti daňových úľav, ktoré zhruba 10-ročné amortizačné obdobie skracujú na dva roky a znižujú tak investičné náklady o desať percent. Súčasný režim zaručuje zvýšené sadzby na 13 rokov.
Rozmach zaznamenala aj výroba elektriny z biomasy, ktorá v priebehu 12 mesiacov vzrástla 2,5-násobne. Z celkového objemu 80 percent tvorila pevná biomasa, najmä drevo, zvyšok bol bioplyn. Objem podpory stúpol o 170 percent na 12,2 milióna eur.
Produkcia malých vodných elektrární sa v 1. polroku zvýšila o 13 percent, najmä vďaka lepšej situácii na vodných tokoch než v suchom roku 2003. Objem podpory však klesol takmer o 25 percent na 30,5 milióna eur.
Boltz očakáva, že vzostup podielu veternej energie sa v nadchádzajúcich rokoch spomalí, keďže elektrárne už zaberajú väčšinu vhodných lokalít. V prípade biomasy však počíta s ďalším výrazným nárastom najmä novým veľkým projektom.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 16:13