StoryEditor

Krátko zo zahraničia

07.06.2002, 00:00

Britská tajná služba MI5 vytvorila zoznam 350 kľúčových budov a zariadení, ktoré by sa mohli stať cieľom teroristov. Informuje o tom londýnska tlač. Na zozname potenciálnych cieľov sú vládne budovy, atómové elektrárne, mrakodrapy, vojenské základne, letiská a telekomunikačné strediská, uvádza na titulnej strane denník Times. (TASR)
Slovensko-americká komunita sa za ostatné dva roky zjednotila v názoroch na budúce smerovanie Slovenska ako demokratického štátu a všestranne podporuje úsilie SR stať sa členom transatlantických štruktúr. Roztrieštená je však v názoroch na súčasné politické dianie na Slovensku a niektoré miestne organizácie Slovenskej ligy v Amerike nemajú rovnaké názory ako vedenie tejto organizácie.
Kritický pohľad na prácu vlády premiéra Mikuláša Dzurindu má aj Svetový kongres Slovákov. Svoj postoj vyjadril v liste, ktorý v predvečer návštevy prezidenta Rudolfa Schustera vo Washingtone poslal do Bieleho domu a vplyvnému americkému kongresmanovi Henrymu J. Hydovi. (TASR)
Slovenský minister pôdohospodárstva Pavel Koncoš je veľmi znepokojený nesúhlasom štyroch členských krajín Európskej únie s poskytnutím priamych platieb pre farmárov budúcich členov. Ich odmietnutie by podľa neho znamenalo ohrozenie rozšírenia a slovenského poľnohospodárstva. Koncoš to povedal včera počas poľnohospodárskeho konventu, ktorý sa koná v bruselskom sídle Európskeho parlamentu. S návrhom Európskej komisie poskytnúť novým členom v prvom roku po vstupe 25 percent priamych platieb nesúhlasia Nemecko, Británia, Holandsko a Švédsko. (TASR)
Po najnovšom atentáte v Meggide, ktorý si vyžiadal 18 obetí, kritizovala americká vláda palestínskeho vodcu Jásira Arafata. Hovorca prezidenta USA Ari Fleischer nazval Arafata "neefektívnym" z hľadiska politickej kompetencie a "nedôveryhodným" ako osobu. Fleischer zdôraznil, že sa Bush síce ešte Arafata nevzdal, ale obzerá sa po iných partneroch. Izraelské jednotky sa medzitým po šiestich hodinách stiahli zo sídla palestínskeho vodcu Jásira Arafata v Ramalláhu, do ktorého vnikli v noci na štvrtok a čiastočne ho poškodili ostreľovaním.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 04:51