StoryEditor

Bielorusku hrozia politické sankcie

29.04.2004, 00:00
Autor:
TASRTASR
Parlamentné zhromaždenie Rady Európy (PZ RE) odporučilo včera Rade ministrov uvaliť politické sankcie voči režimu prezidenta Alexandra Lukašenka v Bielorusku.

Zástupcovia členských krajín RE si vypočuli správy, ktorých obsahom bolo prenasledovanie tlače v Bielorusku a nezvestné osoby v krajine. Zhromaždenie vyzvalo Lukašenkov režim, aby urýchlene obnovil nestranné vyšetrovanie zmiznutia najmenej štyroch známych osobností bieloruského politického a verejného života. V rokoch 1999 - 2000 zmizol bez stopy Jurij Zacharenko - bývalý minister vnútra, Viktor Gončar - bývalý podpredseda parlamentu, Anatolij Krasovskij - podnikateľ a novinár Dmitrij Zavadskij.
Bielorusko podľa spravodajcu komisie pre právne otázky a ľudské práva Christosa Purguridisa odmieta spolupracovať s medzinárodnými inštitúciami. Nevládne organizácie, znepokojené dramatickým zhoršením situácie v Bielorusku, sú presvedčené, že v prípade nezvestných osôb došlo k mimosúdnym popravám. Podľa Purguridisa, aj keď neexistujú priame dôkazy o tom, že by príkaz na odstránenie spomínaných osôb vydal priamo Lukašenko, je zjavné, že bieloruský prezident robí všetko pre zmarenie vyšetrovania.
V odporúčaní, ktoré dnes PZ RE schválilo, žiadajú zástupcovia členských krajín, aby sa Bielorusko zaviazalo rešpektovať európske dohovory o ľudských právach. Iba tak sa môže opäť stať členom so štatútom hosťa v RE.
Vzhľadom na to, že krajina zakázala viacerým delegáciám RE stretnutia s predstaviteľmi demokratickej opozície, PZ RE neodporúča predstaviteľom členských štátov rady cestovať a stýkať sa s oficiálnymi bieloruskými predstaviteľmi pod akoukoľvek zámienkou.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 03:01