StoryEditor

Branislav Záhradník: Zvyšovanie poplatkov už neplánujeme

02.06.2004, 00:00

Podľa zápisu z Rady STV dosahuje strata STV na výnosoch až 57 mil. Sk, pričom na Rade STV odzneli úvahy, že odhlasovanie koncesionárov budete riešiť ďalšími dotáciami od štátu alebo zvyšovaním poplatkov. Je to pre vás reálne východisko?
- Neuvažujeme o opätovnej žiadosti o štátnu prevádzkovú dotáciu, ani o zvyšovaní koncesionárskych poplatkov. Filozofia reformy STV stojí v ekonomickej oblasti na dvoch pilieroch - vyrovnaný rozpočet a hospodárenie bez štátnych dotácií. Určitý výpadok v príjmoch v tohtoročnom rozpočte sa nám darí vyrovnať úsporami v prevádzkových nákladoch televízie. STV za prvé 4 mesiace tohto roku hospodári so ziskom 7 miliónov korún, čo plne potvrdzuje moje predchádzajúce tvrdenia.

Práve pre údajnú finančnú nedostupnosť nebude na obrazovke STV futbalové EURO. Čím potom vysvetlíte také meganákupy, ako kúpa práv na vysielanie NHL či relácie Superstar?

- Licencie na NHL a SuperStar dohromady nestáli zďaleka toľko, čo stojí EURO. Projekt vysielania posledného ročníka NHL stál niekoľkonásobne menej ako EURO, nehovoriac už o tom, že v NHL majú účasť aj slovenskí hráči, čo v prípade EURO už opakovanie, žiaľ, nie.

Dobre, tak ináč. Koľko stoja práva na vysielanie NHL, keď si nemôžete dovoliť odvysielať ME vo futbale?

- Sumu nemôžeme zverejniť, ale rozhodne NHL nemala žiadny vplyv na vysielanie EURO. Tento rok je "superšportový" objemom vysielania v STV, ako aj športovými udalosťami. Keďže DVOJKA nie je len športový kanál, ale má plniť aj programovú službu pre iných divákov ako len športových fanúšikov. Klišé o tom, čo všetko musí STV ako verejnoprávna televízia vysielať a koľko programu musí vyrábať, ju priviedlo v minulosti do obrovských finančných problémov. Za frázami o verejnoprávnosti boli konkrétne záujmy dodávateľov programu.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 03:59