StoryEditor

Príliš zvedaví akcionári v hlinikárni

11.07.2003, 00:00

Na slovenské pomery sa stredajšie valné zhromaždenie akciovej spoločnosti ZSNP konalo neobvykle dlho. Síce netromflo 24-hodinové rokovanie akcionárov Slovnaftu, ale svojím spôsobom si boli podobné. Zatiaľ čo na valnom zhromaždení Slovnaftu bola protiváhou majoritného MOL-u finančná skupina J & T, v prípade ZSNP sa "chlapcom z Penty" postavilo šesť drobných akcionárov z radov fyzických osôb. Títo spolu vlastnili 22 868 ks akcií ZSNP, čo predstavovalo 0,48-percentný podiel hlasov prítomných akcionárov. Celkovo bolo prítomných 9 akcionárov, ktorí reprezentovali 82-percentný podiel na základnom imaní ZSNP. Akcionári spoločnosti odsúhlasili avizované zníženie základného imania o 4,5 mld. Sk, čím klesne nominálna hodnota jednej akcie na 220 Sk. Dôvodom bolo zreálnenie hodnoty majetku ZSNP, ktoré odporúčal nielen audítor už pred privatizáciou, ale od vedenia spoločnosti ho požadovali aj financujúce banky.
Okrem štandardného priebehu -- schvaľovanie ročnej účtovnej závierky za rok 2002 a zmeny stanov -- väčšinu času zabrali otázky "dotieravých" drobných akcionárov, smerujúce k členom predstavenstva a zároveň zástupcom finančnej skupiny Penta (manažérsky ovládajúcich spoločnosť ZSNP) Jozefovi Oravkinovi a Eduardovi Matákovi. Prvou námietkou, ktorá vyústila v oficiálny protest drobného akcionára Jaroslava Červenku bolo uplatňovanie hlasovacích práv zo strany väčšinového akcionára (73,86 %) -- Žiarskej finančnej skupiny, a. s.
Faktom je, že zákonnou požiadavkou podmieňujúcou definitívne uzatvorenie privatizačnej transakcie -- predaja 74-percentného balíka akcií ZSNP z Fondu národného majetku SR na Žiarsku finančnú skupinu -- je kladné rozhodnutie Protimonopolného úradu Slovenskej republiky. Podľa verejne dostupných informácií Protimonopolný úrad doteraz rozhodnutie nevydal a teda podľa Jaroslava Červenku boli hlasovacie práva Žiarskej finančnej skupiny, a. s., uplatňované v rozpore so zákonom. Jeho druhý protest sa týkal nesprávneho premietnutia hodnoty vlastného imania Slovalco, a. s., v konsolidovanej súvahe ZSNP. Drobní akcionári taktiež žiadali vysvetlenie k problémom týkajúcim sa dividendovej politiky spoločnosti, zvyšovania vnútornej hodnoty akcií, príp. povinnej ponuky na prevzatie, ak sa majoritný akcionár rozhodne stiahnuť akcie ZSNP z burzy.
Dlho diskutovanou otázkou bol aj spôsob ocenenia finančnej investície ZSNP v akciovej spoločnosti Slovalco. Kým zástupca Penty Eduard Maták vysvetlil, že toto ocenenie k 31. decembru 2002 je možné jedine cenou obstarania -- v prípade budúceho ocenenia k 31. decembru t. r. drobní akcionári poukázali aj na druhú zákonnú možnosť, a to hodnotou vlastného imania, ktoré je v prípade Slovalca podstatne vyššie. Napriek enormnej snahe drobných akcionárov získať obsahovo vyčerpávajúce odpovede zo strany predstavenstva akciovej spoločnosti ZSNP sa dočkali diplomatických, viac-menej všeobecných odpovedí. Niekedy je pre majoritného akcionára ekonomicky výhodné držať ostatných akcionárov v neistote (tá sa väčšinou prejaví nízkou cenou akcií na burze). V tomto prípade sa potvrdilo, že nie vždy platí -- kto sa veľa pýta, aj sa veľa dozvie...

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 09:47