StoryEditor

Prenosová sústava by mala posilniť prepojenia so susedmi

15.06.2004, 00:00
Pre dostavbu Mochoviec sa používa aj zdanlivo nepriestrelný argument - neschopnosť prenosovej sústavy doviezť chýbajúci výkon. Poradca ministra hospodárstva Rudolf Kvetán včera povedal, že 300 až 400 megawattov elektrického výkonu možno doviezť, avšak 1 200 bude v každom prípade chýbať.

Vo zverejnených scenároch z dielne Slovenských elektrární sa predpokladá deficit výkonu do roku 2008 vo výške 1 800 MW, zároveň sa tu píše aj o deficite v podporných službách, ktoré sú nevyhnutné pre chod elektrizačnej sústavy. V scenároch však nie je uvedená žiadna úroveň dovozu elektriny, ktorá by bola prijateľná, iba sa poukazuje na hrozbu black outu.
Podporné služby však možno najlepšie poskytovať konvenčnými zdrojmi (spaľovanie uhlia, plynu, či z vodných elektrární, ak je dosť vody). V európskych krajinách sa podporné služby už poskytujú na základe trhového výberu, u nás sa tento princíp ešte neujal. Podľa elektrární nie je možné v každom čase doviezť dostatok elektriny, ak v budúcnosti vznikne taký veľký deficit, ako sa odhaduje v scenári s nutnosťou odstaviť V1 do roku 2008. Pripustil, že by bolo treba posilniť vedenie prenosovej sústavy s okolitými štátmi, zároveň upozornil, že výstavba vedenie trvá tri až sedem rokov. Naposledy vybudované prepojenie s Poľskom Krosno - Lemešany, ktoré bolo dokončené v roku 1998, sa však vybudovalo za 15 mesiacov.
Podľa ministra hospodárstva Pavla Ruska má Slovensko pri prenose elektriny najužšie miesto s Maďarskom, hľadá sa cesta ako zainvestovať, aby sa vytvorilo s Maďarskom tretie 400 kV vedenie. Okrem SEPS investíciu ohlásila aj súkromná spoločnosť Energo Solutions. Elektrina však teraz prúdi do Maďarska nielen zo slovenských zdrojov, minulý rok 9 TWh, ale asi polovica z nej cez naše územie na juh iba prechádza. Profil s Maďarskom však Rusko považuje za dôležitý: "Veríme, že po dobudovaní Mochoviec budeme zasa schopní niečo vyvážať." Toto vedenie by tiež pomohlo udržať pozíciu Slovenska v tranzite. Podľa Ruska treba hľadať cestu ako posilniť profil s Poľskom. Podľa odborníkov by sa to mohlo uskutočniť prepojením rozvodne Varín s rozvodnou Vielopole v sliezskej uhoľnopriemyselnej aglomerácii. Ide asi o 100 kilometrov. Podľa Ruska sa nové prepojenie s Poľskom zrejme nestihne, lebo príprava výstavby a jej realizácia trvá viac rokov. V hre je posilnenie existujúceho prepojenia Krosno - Lemešany v Poľsku, ide napr. o spoj Tarnow Krosno. "Prenosová sústava teraz dostane úlohu pripraviť návrh opatrení, ktorými by vedela optimálne čeliť problémom, ktoré vzniknú v roku 2009 a 2010 a ukazujú sa ako neodvrátiteľné," doplnil Rusko. Ani možnosti posilnenia profilov nie sú v scenároch diskutované. Upozorňuje sa tam, že pre prenosovú sústavu vznikne problém, ak sa vo Vojanoch odstavia konvenčné elektrárne.

Aj podporné služby možno doviezť
Niektoré druhy podporných služieb možno "doviezť" zo zahraničia. S tým sa v scenároch vôbec nepočíta. "V princípe je možné poskytovať podporné služby zo zahraničia, t. j. mimo národnej regulačnej oblasti," povedal HN expert Euronergy Praha Otakar Partl. Ide o terciárnu reguláciu, rýchlo štartujúcu zálohu a dispečerskú zálohu. Podmienkou je dostatočná prenosová cezhraničná prenosová kapacita a zriadenie merania poskytnutej služby a prenosu údajov. Partl upozornil, že takýto spôsob poskytovania služieb zo zahraničia nie je v súčasnosti obvyklý a treba ho považovať za núdzové riešenie. V scenároch Slovenských elektrární ani o ňom nie je zmienka.

Rusi chcú priviezť elektrinu do Európy
Posilnenie zdrojov elektriny pre deficitnú časť Európy Maďarsko, Balkán a v budúcnosti Slovensko môže prísť z Východu. Predstavitelia RAO UES dlhšie diskutujú s UCTE (únia prepojených európskych prenosových sústav) o pripojení ich elektrizačnej sústavy k tzv. Burštynskému ostrovu - západná časť Ukrajiny. Z tohto ostrova do Maďarskej Albertirsy vedie 750 kV vedenia s kapacitou vyše 2 000 MW a v súčasnosti nie je využité ani spolovice. Predstaviteľ RAO UES International Andrej Rappoport pre HN nedávno povedal, že technicky sa dokážu spojiť s UCTE za dva - tri roky. Táto ruská firma sa prihlásila o privatizáciu Slovenských elektrární. Usudzuje sa, že čoskoro ohlási vznik konzorcia.

01 - Modified: 2002-12-01 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Zachráňte Harryho! 02 - Modified: 2002-12-01 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Fantázia je svet nanečisto
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/energetika, menuAlias = energetika, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 17:30