StoryEditor

Petrohrad v roku 300

09.06.2003, 00:00

Cesta do centra Petrohradu z letiska Pulkovo či železničnej stanice Moskovskaja je bezchybná. Nová asfaltka, na pouličných lampách visia vlajky s emblémom osláv alebo kvety, hoci tie sa kvôli suchu už hlavných osláv nedočkali.
Na výkladoch hlavného Nevského prospektu pribudli oznamy o špeciálnej zľave -- od desať do tridsať percent: "S dňom roždenia goroda!" (K narodeninám mesta!) "Je to skôr pre turistov. Zľava platí len do 3. júna. Domáci z Pitera (tak Petrohrad prezývajú v Rusku) odišli radšej na svoje dače. Aj tak sú všetky ulice kvôli oslavám zablokované," posťažovala sa predavačka v kníhkupectve, ktoré tiež ponúka špeciálnu zľavu. Dokonca aj svadby a pohreby odložili o týždeň. "Musíme umrieť neskôr, ale keby náhodou, pohreb by sa konal na cintoríne mimo mesta," dodáva.
Nervozita domácich vodičov však po jedenástej hodine dopoludnia stúpala. Prístupové cesty zablokovali nákladné autá, aby bol Nevský prospekt priechodný pre policajné kordóny sprevádzajúce štátnikov.
No ako turisti sa prechádzali len novinári, ktorí prišli informov...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/politika-a-spolocnost, menuAlias = politika-a-spolocnost, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 14:07