StoryEditor

Kúzlo H. Pottera varuje aj lieči

03.01.2002, 23:00

Po nástupe "potterománie" vo Veľkej Británii začali mnohí britskí učitelia varovať pred možnou hrozbou napodobovania Harryho Pottera a skĺznutie, hlavne u školopovinných detí, do temnejšej oblasti inak nevinného čarovania. Po tom, ako film Harry Potter a kameň mudrcov ovládol život malých aj veľkých, generálny sekretár Britskej asociácie učiteľov a lektorov Peter Smith poukázal na nebezpečenstvo prepadnutia sile nadprirodzených javov. Podľa neho deti, ktoré sa zaujímajú o čarovanie a mágiu, musia byť veľmi opatrné pri rozširovaní obzoru v takej citlivej oblasti. Hoci sa hovorí, že celý príbeh propaguje pozitívny spôsob boja medzi dobrom a zlom, predsa pretrváva určitá obava z toho, že vo filme je viacero zlovestných aspektov čarovania.
Problémom je, že deti by mohli mať celkove väčší záujem o oblasť nadprirodzených javov, ktorej však vo svojom veku príliš nerozumejú. "Zvyšuje sa počet detí, ktoré trávia hodiny a hodiny surfovaním na internete a vyhľadávaním satanistických webových stránok," obáva sa Smith. Dodal, že nik nevaruje deti ani rodičov pred narastaním tohto fanatizmu.
Podľa neho z lepšej stránky pomáha záujem o mágiu detskej fantázii a osobnostnému rastu. Deti, prevažne dievčatá v puberte, sa o ňu vždy zaujímali. "Čarovanie" im dodáva pocit kontroly nad narastajúcim zmätkom v čase, keď sa cítia bezmocné. "Ale je tu aj temnejšia stránka mágie, ktorá môže narušiť psychiku detí a môže ich dostať do závislosti od kontroverzných osôb," domnieva sa P. Smith. Rodičia a učitelia by mali vystríhať mladých ľudí pred prepadnutím mágii ešte predtým, ako bude príliš neskoro. Práve film o Harrym Potterovi bude favoritom celej novej generácie mladých, ktorí objavujú čarodejníctvo a mágiu. Deti by však mali byť chránené pred ich extrémnymi vplyvmi a musia byť vedené k zodpovednosti, aby si boli vedomé rizika cestovania do neznáma," varuje Peter Smith.
S jeho názorom však mnohí nesúhlasia. Podľa zamestnancov jednej z londýnskych nemocníc už pôvodná kniha J. K. Rowlingovej o mladom čarodejníckom učňovi pomáha hospitalizovaným deťom s problémami správania prekonávať vlastné zlé skúsenosti a starosti. Nemocnica knihu využíva vo veľkej miere. Niekoľko detí sa už zbavilo strachu z rôznych vecí vďaka využitiu tzv. "Harryho kúzla". Podľa zdravotných sestier sa totiž problémy Harryho Pottera podobajú problémom mladých ľudí vo všeobecnosti, napríklad vyrovnanie sa so stratou rodiča, problémy v rozvedených rodinách alebo strach z nových vzťahov v nepriaznivých podmienkach. V tomto smere je podľa zdravotníkov Harry Potter veľmi užitočný. Všetky kúzla a čary sú často v tých najobyčajnejších veciach. Harry Potter pomáha deťom, ktoré prešli zložitým obdobím života. Ako tvrdia zdravotníci, knižná a v poslednom čase slávna filmová postavička, je, tak ako bežné deti, úprimný a priamy chlapec, s dobrými aj so zlými vlastnosťami. Celý príbeh ukazuje zmysel životného príbehu Harryho, ktorý napriek ťažkým prekážkam nakoniec nájde pozitívnu cestu. Toto je podľa psychológov dôležitý odkaz pre deti, ktoré svoje emocionálne problémy doteraz iba zakopávali.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 23:27