StoryEditor

Ropovod Družba potiahnu až do Schwechatu

14.08.2003, 00:00
Za kľúčovú označil úlohu slovenského prepravcu ropy Transpetrol v projekte prepojenia ropovodu Družba na západný ropovodný systém výkonný prezident ruskej spoločnosti Yukos Michail Brudno. Projektu otvorili dvere včera vo Viedni, keď sa Yukos v memorande o porozumení dohodol s rakúskou rafinériou OMV na dodávkach dvoch miliónov ton ropy ročne počas nasledujúcich desiatich rokov.
Prepojenie ropovodov si vyžiada vybudovanie 60-kilometrového úseku z Bratislavy do rakúskeho Schwechatu s celkovými nákladmi 28 miliónov eur.

Zaplatí aj Transpetrol
Výstavbu desaťkilometrového úseku na slovenskom území, ktorý bude prekonávať aj veľtok Dunaj, má sumou 7,5 milióna eur financovať Transpetrol, v ktorom zatiaľ Yukos vlastní 49-percentný podiel. Zvýšenie dnešnej nevyužitej kapacity ropovodu Družba o dva milióny ton a predĺženie trasy ropovodu prinesie Transpetrolu ďalší zisk. A ten robí podľa jeho generálneho riaditeľa Štefana Czucza projekt takým zdravým, že nie je problém naň zabezpečiť financie. Transpetrol sa po realizácii stavby stane vlastníkom potrubia a aj jeho prevádzkovateľom.
Začiatku výstavby ropovodu bude 12. septembra predchádzať valné zhromaždenie Transpetrolu, na ktorom o projekte rozhodnú akcionári spoločnosti. Práva väčšinového akcionára vykonáva ministerstvo hospodárstva. "Aj keď nepoznáme presné parametre tohto projektu, iba jeho kontúry, našu podporu iste dostane, pretože výrazným spôsobom zvýši prepravnú kapacitu Transpetrolu, čo je aj naším cieľom," komentoval včera pre HN podpis memoranda minister hospodárstva Robert Nemcsics.

Dodávky od roku 2006
Po valnom zhromaždení by sa mali vyjasniť aj otázky trasy ropovodu a spôsobu prechodu cez Dunaj. Transpetrol potom začne projektové práce, stavebné povolenie by chcel mať k dispozícii koncom tohto, prípadne začiatkom budúceho roka. Ukončenie výstavby ropovodu sa predpokladá koncom roka 2005. Prvé dodávky ropy by mali začať prúdiť v januári 2006.
Na 50-kilometrový úsek ropovodu na rakúskej strane vytvorí Yukos a OMV spoločný podnik, v ktorom bude mať Yukos majoritný 74-percentný podiel a 26 percent akcií pripadne OMV. Rakúska rafinéria, ktorá v súčasnosti z osem miliónov ton ropy už spracúva milión ton ruskej, si od projektu sľubuje výrazné zníženie prepravných nákladov. V súčasnosti ruskú ropu dopravuje zapojením ropovodu Adria a talianskeho prístavu Terst a jej podiel plánuje krok za krokom zvyšovať. Ročná kapacita ropovodu Bratislava - Schwechat má byť 3,6 milióna ton s možnosťou zvýšenia až na päť miliónov ton. Začiatkom 90. rokov sa Česko-Slovensko a potom aj Slovensko usilovali o prepojenie ropovodov opačným smerom s cieľom diverzifikovať si zdroje ropy a ropovodné cesty a znížiť tak závislosť od Ruskej federácie.
Yukos sa vlani pri prebratí akcií Transpetrolu zaviazal do roku 2006 na sto percent naplniť prepravnú kapacitu ropy cez slovenskú časť ropovodu Družba, ktorá je 21 miliónov ton ropy ročne. Vlani Transpetrol prepravil 9,45 milióna ton, čo je ešte o niečo menej ako v predchádzajúcom roku.
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 13:51