StoryEditor

Summit G8 zatienil najnovší škandál v USA

28.06.2002, 00:00
Okrem schválenej miernej podpory Afrike lídri G8 na summite v kanadskom horskom stredisku Kananaskis oznámili, že v roku 2006 bude hostiteľom riadneho summitu G8 Rusko, ktoré v tom čase už bude plnoprávnym členom skupiny. Rozhodnutie G8 sa považuje za prejav podpory reformných krokov ruského prezidenta Vladimira Putina. V tomto smere Moskvu podporovali hlavne Francúzsko a Nemecko, aj keď Rusko a Francúzsko sa spočiatku nevedeli dohodnúť na konaní budúcoročnej schôdzky.

Nakoniec z diskusie vyšiel kompromis, že riadnu schôdzku usporiada Francúzsko a mimoriadnu ruský Petrohrad, ktorý budúci na rok oslávi 300 rokov od svojho založenia cárom Petrom Veľkým.
Okrem iného sa v prvý deň dvojdňového summitu predstavitelia G8 dohodli na uvoľnení 20 mld. USD počas nasledujúcich 10 rokov na demontáž ruských zbraní hromadného ničenia. Polovicu z tejto sumy uvoľnia Spojené štáty a druhú polovicu ostatní členovia skupiny. Skupina priemyselných mocností sa zhodla aj na podpore boja proti terorizmu, hlavne v oblasti vodnej, cestnej a vzdušnej dopravy, čo zahŕňa zvýšenie bezpečnosti pilotných kabín, inštalácie automatického identifikačného systému na lodiach a zvýšenie bezpečnosti prepravy tovaru na kontajnerových lodiach.
Summit G8 najnovšie zatienil ďalší škandál podľa vzoru Enronu v Spojených štátoch, keď zlepšovanie hospodárskych výsledkov priznala aj významná telekomunikačná spoločnosť WorldCom. Situácia je o to vážnejšia, že rozmery tohto škandálu presahujú aj samotný Enron a navyše, opäť bol pri týchto machináciách prítomný audítor Arthur Andersen. Kauza otriasla akciovými trhmi, ktoré sa síce neskôr zotavili, no poškodila akcie ďalších telekomunikačných spoločností. Horšie je, že nový škandál otriasol dôveryhodnosťou amerických trhov, všeobecne považovaných za najtransparentnejšie na svete. Ako uviedla britská BBC, kauza WorldCom hrozí teraz spomalením toku investícií na trhy USA a odradením celej generácie investorov od investovania do amerických akcií. V tomto smere sa vyjadrili aj predstavitelia G8, ktorí dali najavo obavy z vývoja na finančných trhoch po ďalšom audítorskom škandále v krátkom čase v USA.
Na tohtoročný summit skupiny G8 sa Kanada dôsledne pripravila, aby sa vyhla opakovaniu násilných protestov antiglobalistov, ktoré vyústili do smrti jedného z demonštrantov na predchádzajúcom summite v talianskom Janove. Summit sústredili do horského strediska Kananaskis, kde vedie iba jedna cesta a aj tá je prísne strážená bezpečnostnými oddielmi. Demonštranti sa tak museli uspokojiť s protestmi v 90 kilometrov vzdialenom Calgary a hlavnom meste Ottawa. Okrem blokovania dopravy a nahnevaných Kanaďanov cestujúcich do práce sa však nevyskytli žiadne problémy.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 12:22