StoryEditor

Zodpovednosť bez pravidiel

11.02.2002, 23:00

Politická zodpovednosť má na Slovensku široké použitie. Tento týždeň bude, slovami Sergeja Kozlíka, na tanieri hlava Ivana Mikloša. Jeho odvolanie iniciovali poslanci HZDS. To, za čo je podľa nich politicky zodpovedný, stojí za vymenovanie: za pokles výkonnosti slovenskej ekonomiky, vysokú mieru nezamestnanosti, neriešenie vysokého schodku obchodnej bilancie aj za rast verejného dlhu. Pozoruhodné je, že v tomto zozname chýba zmienka o zodpovednosti za pád nebankových subjektov. To len dokazuje, že v čase prípravy odvolávacieho aktu ešte poslanci HZDS nepovažovali existenciu nelicencovaných nebankových subjektov, spôsob ich podnikania ani ich kontroly zo strany štátu za problém. Ak má byť Mikloš za všetky vymenované neduhy osobne zodpovedný, logicky by z toho vyplývalo, že mal aj osobné a nedeliteľné právo rozhodnúť o obsahu všetkých na to potrebných zákonov a opatrení. Navyše by to predpokladalo, že v roku 1998 nastupoval do vládnej funkcie v štáte, ktorý mal vytvorené podmienky na znižovanie schodku obchodnej bilancie, trvalý rast ekonomiky a zamestnanosti aj na okamžité zamedzenie nedovoleného podnikania nebankových subjektov. Tak to však vôbec nebolo. S Kozlíkom možno súhlasiť, že v prípade nelicencovaných nebankových subjektov mala Dzurindovej vláde "bliknúť kontrolka" skôr, faktom však zostáva, že Mečiarovej vláde neblikla vôbec.
Občianska konzervatívna strana (OKS) upozorňuje, že odvolanie Ivana Mikloša môže vážne ohroziť integráciu Slovenska do európskych a transatlantických štruktúr. Návrh HZDS na odvolanie Mikloša označila OKS za pokus o "likvidáciu celej vládnej koalície motivovaný snahou zabrániť dokončeniu privatizácie monopolných odvetví plynárenstva a energetiky". Pod tieto obavy sa možno podpísať s dodatkom -- aj predstavitelia OKS pomáhali ukotviť pojem politická zodpovednosť vo virtuálnom priestore -- bez princípu rovnakého prístupu ku všetkým a bez záujmu o objektívne vyšetrenie podozrení a káuz. Rovnako s týmto pojmom narábajú aj ostatné politické strany. Napríklad strana ANO podmieňovala vstup do predvolebnej pravicovej koalície okamžitou výmenou guvernéra NBS, predsedu Národnej rady, riaditeľa Úradu pre finančný trh a niekoľkých členov vlády, s poukazovaním na ich politickú zodpovednosť za rôzne kauzy. Vyvodenie politickej zodpovednosti predsedu Bratislavského VÚC a kandidáta strany ANO Ľuba Romana za jeho predchádzajúce hospodárenie v divadle Nová scéna, ktoré bolo podľa NKÚ aj ministerstva kultúry v rozpore so zákonom, však ANO podmieňuje až vznesením obvinenia proti nemu zo strany orgánov činných v trestnom konaní.
Kým si slovenskí politici neujasnia a neprijmú záväzné kritériá politickej zodpovednosti a neuzákonia špeciálne inštitúty na vyšetrovanie činnosti všetkých zložiek štátnej aj samosprávnej moci, dovtedy budeme svedkami takejto účelovej ekvilibristiky. A dovtedy sa budú môcť všetci odvolaní aj odvolávaní tváriť ako obete pomsty a politických hier.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 05:27