StoryEditor

Monitor zahraničnej tlače

27.12.2001, 23:00

Los Angeles Times
Každý národ dostane vládu, ktorú si zaslúži. Staré príslovie, ktoré naznačuje, že autokratická povaha Ruska sa hodí k poddajnosti národa, sa pripisuje sardínskemu veľvyslancovi v Rusku v roku 1811. Najväčší problém Ruska nie je zdanie, že nikdy nerobí nič dobre, alebo, že pripomína zvláštneho mutanta -- agresora a obeť v jednom. Najhoršie je, že Rusi nikdy nedôverovali svojej vláde, pretože nikdy neverili sebe. (Čo je v Rusku na prvom mieste: demokracia alebo dôvera? (Nina Khrushecheva, 27. 12.)

Lidové noviny
Prečo menoval časopis Time osobnosťou roka 2001 bývalého newyorského starostu Rudyho Giulianiho? Odpoveď je jednoduchá: prednosť dostali komerčné záujmy pred novinárskym nezávislým rozhodnutím. Kto najviac ovplyvnil udalosti v roku 2001? Nech to zoberieme z ktoréhokoľvek konca, bol to Osáma bin Ládin. (Ztratená odvaha časopisu Time, Miloš Čermák, 27. 12.)

Die Welt
Bolo to hrubé porušenie náboženskej slobody, keď Jásira Arafata nepustili na vianočnú omšu v Betleheme, vyhlásila predsedníčka Európskeho parlamentu. Izraelská vláda sa podľa nej vydala na cestu, ktorou často trpeli najmä židia. Je to veľmi zlý argument. Arafat nie je kresťan, pričom jeho návšteva kostola nemala náboženský, ale politický význam. (Pútnik Arafat, Alan Posener, 27. 12.)

Daily Telegraph
Kráľovná je zbožnejšou kresťankou ako väčšina jej poddaných. Oficiálne vyhlásenia týkajúce sa dôležitosti britskej monarchie však zároveň odmietajú akúkoľvek náboženskú narážku. Faktom zostáva, že Veľká Británia je jedinou krajinou na svete, ktorá adresovala svoju hymnu Bohu, od ktorého žiada požehnanie pre konkrétnu osobu a neuprednostnila oslavu vlajky a vlasti. (Viera kráľovskej rodiny by mala byť inšpiráciou pre nás všetkých, Ian Bradley, 27. 12.)

Salzburger Nachrichten
Zlý McDonald´s, ktorý ničí dažďové pralesy. Zlý Shell, ktorý utopil ropnú plošinu v mori. Globalizovaný svet je neprehľadný. Hranica medzi mýtmi a faktami, predsudkami a faktickými chybami je tenká. Radi uveríme tomu, že milionári bez škrupúľ sedia len za hranicami a rakúske podniky ostali "čisté". Opak je pravdou. Už dávno máme plno medzinárodných "hráčov". (Špinavé obchody, okrem iného aj "Made in Austria", Gertraud Leimüller, 27. 12.)

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 04:18