StoryEditor

V ČR majú stovky vagónov nepotrebnej munície

15.01.2002, 23:00

Dohoda o znížení konvenčných ozbrojených síl z roku 1990 -- tzv. viedenská konvencia, ako aj staršia iniciatíva KBSE z roku 1986 zaväzovala znižovať počty niektorých druhov bojovej techniky. Slovensko na začiatku svojej samostatnej existencie zlikvidovalo 800 tankov, Česko dvakrát toľko. Znižovali sa aj počty delostreleckých systémov. Záväzky sa však netýkali munície.
V ČR sa až teraz, keď úraduje razantný minister obrany Jaroslav Tvrdík, ukazuje, že Armáda ČR zdedila po Československej ľudovej armáde (bývalá federálna armáda) obrovský muničný arzenál. Prv sa počítalo, že prebytočná munícia sa zlikviduje pri streľbách. V Hospodářskych novinách bolo zverejnené, že v arzenáloch Armády ČR zostala munícia, aká sa používala do zbraní, ktoré boli vo výzbroji pred rokom 1950. Na likvidáciu munície treba peniaze, tie sa po roku 1993 v rozpočte českej armády nenašli. Zneškodnenie munície vykonáva pri dodržiavaní čoraz prísnejších ekologických a bezpečnostných predpisov. Likvidácia jedného náboja do tankového kanóna stojí 160 Kč. Počíta sa, že do roku 2006, dokedy sa Armáda ČR má stať plne profesionálna, sa jej podarí zbaviť sa prebytočnej munície. Bolo by totiž úplne neefektívne platiť vojakov -- profesionálov za stráženie vojenského materiálu, ktorý armáda nepotrebuje. Vo svojich muničných skladoch má 650-tisíc bakelitových protitankových mín s celkovou hmotnosťou 8 000 ton, čo je množstvo, ktoré sa dá odviezť v 400 vagónoch. Kvôli likvidácii bude musieť ministerstvo obrany osloviť svoje zariadenie -- Výskumný ústav výzbroje a munície v Slavičíne alebo súkromné spoločnosti. Ochrana muničných skladov, kde je aj nepotrená munícia, stojí ročne desiatky miliónov korún.
Podľa riaditeľa Slovenského verifikačného centra pri Ministerstve obrany SR, plukovníka Jaroslava Tomáša, v Armáde SR nemajú nadbytočnú muníciu.
Politik, o ktorom sa hovorí
Politická kariéra Jaroslava Tvrdíka sa začala pred koncom roku 2000, keď sa stal ekonomickým námestníkom ministra obrany ČR. Dovtedy bol riaditeľom vojenských rekreačných a kúpeľných zariadení ministerstva obrany v hodnosti podplukovníka. Začiatkom mája nahradil na mieste ministra obrany Vladimíra Vetchého. Pustil sa do plnenia odvážneho zámeru: profesionalizovať armádu a výrazne ju zoštíhliť. Podarilo sa mu zredukovať aparát Ministerstva obrany ČR a niektoré právomoci rezortu odovzdať generálnemu štábu. Rozbehol likvidáciu mnohých vojenských posádok, rozhodol o modernizácii tankov T-72 v minimálnom variante (iba 30 strojov). Začal sa tiež venovať Akvizičnému úradu (má na starosti nákup vojenskej techniky), lebo vyšlo najavo jeho nehospodárne nakladanie so štátnymi zdrojmi. Tvrdík vzbudzuje dôveru aj u opozičných politikov, hoci to príliš nedávajú najavo. Naráža na odpor dôstojníkov v samotnej Armáde ČR, ktorí dúfajú, že sa po parlamentných voľbách do funkcie nevráti a reformy sa rozplynú. Na stretnutí so svojím slovenským kolegom Jozefom Stankom v máji minulého roka v Brne sa vyslovil za spoluprácu spoločností podnikajúcich v obrannom priemysle, pričom poznamenal, že "niečo sa muselo rozdeliť, aby sme to teraz mohli spájať". Tvrdík sa vyslovil aj za spoluprácu oboch krajín v armádnom školstve.
Výsledky redukcie personálu Armády ČR
Minulý rok z Armády ČR dobrovoľne odišlo 3 360 vojakov z povolania a 1 500 ich pribudlo. Z tých, ktorí odišli, polovici uplynul záväzok, ale takmer 600 vojakov z povolania muselo odísť kvôli organizačným zmenám. Začiatkom roka 2001 bolo v Armáde ČR 23-tisíc vojakov z povolania.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/cs-hosp-relacie, menuAlias = cs-hosp-relacie, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
23. apríl 2024 13:37