StoryEditor

OPEC dnes rozhodne o znížení exportných kvót

27.12.2001, 23:00

So stopercentnou istotou by dnes členovia Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) mali rozhodnúť o znížení exportných kvót o 1,5 mil. barelov na deň. Vyplýva to zo stredajších vyjadrení saudskoarabského ministra ropného hospodárstva Ali al-Naímiho.
Členovia organizácie sa dnes stretnú na mimoriadnom zasadnutí v egyptskej Káhire. Nové exportné kvóty by mali vstúpiť do platnosti 1. januára 2002. OPEC pôvodne plánoval znížiť vývoz o 0,5 až 1 mil. barelov, analytici však zapochybovali, že ak nezačal ťažbu znižovať v predstihu, v januári to nezachráni. Ako hovoria, prenesenie platnosti kvót do ich účinnosti nejaký čas potrvá. K tomu treba prirátať čas potrebný na transport ropy a spracovanie a konečný predaj ropných produktov spotrebiteľovi -- až vtedy sa efekt redukcie plne prejaví na burzách. Kým sa tak stane, bude už možno jar a rafinérie pomaly začnú prechádzať na produkciu letných produktov, najmä benzínu. A toho je momentálne v amerických priemyselných zásobách viac než dosť. To si uvedomil aj OPEC, no so znížením produkcie až doteraz otáľal, keďže sa bál, že uvoľnený priestor na trhu by mohla zabrať konkurencia. Dva mesiace trvalo, kým organizácia presvedčila nečlenov, aby ju v redukcii podporili kumulovaným znížením exportu o 500 tis. barelov. K 18. decembru bolo definitívne, že nečlenovia znížia vývoz o 462,5 tis. barelov na deň -- Rusko a Nórsko po 150 tis. barelov, Mexiko o 100 tis., Omán o 40 tis. a Angola o 22,5 tis. barelov. K tomuto kroku pristúpia aj napriek svetovému spomaleniu ekonomického rastu, pretože jeho oslabením, v spojení s depresiou z teroristických útokov z 11. septembra, klesla aj spotreba ropy. Kvôli tomu cena ropného koša OPEC v novembri klesla na 29-mesačné minimum, čím bola ešte viac podkopaná zahraničnoobchodná bilancia členských krajín.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 08:45