StoryEditor

Operácia Štít

17.12.2001, 23:00

Taliansky premiér Silvio Berlusconi a predseda HZDS Vladimír Mečiar majú veľa spoločného. Pre Mečiara a HZDS je Berlusconi a jeho strana Forza Italia zdrojom inšpirácie aj sebavedomia. V roku 1994 aj v roku 1998 sa objavili v Mečiarovej predvolebnej kampani niektoré osvedčené prvky z predvolebnej kampane S. Berlusconiho. Berlusconiho minulosť, rovnako ako Mečiarova, nespĺňa všetky kritériá životopisu štandardného európskeho politika, ktorý ctí demokraciu a zákony. Predsedov Forza Italia a HZDS sa zhodujú aj v rovnakom postoji k daňovým amnestiám.
Talianske banky odhadujú, že v minulých rokoch si Taliani uložili v zahraničí zhruba 350 až 500 miliárd eur, čím sa doma vyhli ich zdaneniu. Silvio Berlusconi vyhlásil minulý mesiac na tieto nezdanené peniaze amnestiu -- ak ich majitelia prevedú späť do talianskych bánk do konca februára 2002. Dovtedy ich môžu zo zahraničia beztrestne previesť a anonymne uložiť v talianskej banke za dvaapolpercentný poplatok z prevedenej sumy. Berlusconi nazval túto hromadnú daňovú amnestiu Operácia Štít. Predseda HZDS Vladimír Mečiar má na zaštítenie nezdanených peňazí podobný názor.
Bývalý minister financií Mečiarovej vlády Sergej Kozlík odhaduje, že po voľbách v roku 1998 zmrazili slovenské subjekty v zahraničí približne 150 miliárd korún. V. Mečiar ich chce legalizovať, ak sa vrátia späť na Slovensko, jednorazovým päť- až desaťpercentným poplatkom. Tu sa však podoba medzi Berlusconim a Mečiarom končí. Berlusconi vyhlásil daňovú amnestiu len na prevody fyzických osôb, podnikov sa netýka. Mečiar hovorí o legalizácii peňažných prevodov všetkých subjektov bez rozdielu. Berlusconi vyhlásil, že po februári budúceho roka vláda sprísni kontrolu úniku nezdanených prostriedkov z Talianska a zvýši postihy osôb za činnosť, ktorá poškodzuje taliansky bankový sektor a silu finančného systému krajiny. V. Mečiar chce kontrolu podozrivých finančných operácií a peňažných prevodov zúžiť, a teda aj zmäkčiť. Zákon, podľa ktorého musí na Slovensku banka oznámiť každú podozrivú transakciu nad stotisíc korún, je podľa neho zbytočne prísny. Bankových operácií nad stotisíc korún je príliš veľa, dávam na zváženie, či by nebolo dobré zvýšiť tento limit na päťstotisíc korún, povedal Mečiar v rozhovore pre HN.
Záujem spoločnosti o čistotu ekonomiky na jednej strane a o záruky rastu ekonomiky na strane druhej sa podľa Mečiara musia stretnúť. Uvidíme, ako sa v tejto oblasti stretnú záujmy HZDS napríklad so záujmami Smeru, "strany spravodlivosti a poriadku".

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 06:39