StoryEditor

Spolupráca s fondom znižuje úroky

25.10.2004, 00:00

Európsky investičný fond (EIF) uzavrel dohodu s Tatra bankou. Umožní im zlepšiť spoluprácu pri financovaní malých a stredných podnikateľov. Ide o tzv. garančný program, ktorý EIF podpísal na Slovensku len s touto bankovou inštitúciou.
Princíp programu spočíva v tom, že EIF ručí Tatra banke za poskytnuté úvery až do výšky 50 percent. To znižuje riziko z nesplatenia úveru, ale aj úrokovú mieru, predlžuje lehotu splatnosti a financovanie podnikateľov robí administratívne menej náročným. "Banke to umožňuje znížiť úrok v niektorých prípadoch až na päť percent, čo je v súčasnosti veľmi výhodná sadzba," hovorí o dohode prvý podpredseda Predstavenstva Tatra banky Miroslav Uličný.
Dohoda umožňuje financovať aj začínajúce firmy, ktoré ešte nemajú uzatvorené dve celé účtovné obdobia. "Prevláda názor, že práve segment malých a stredných podnikateľov i začínajúcich spoločností má vo všeobecnosti sťažený prístup k finančným zdrojom. O to viac nás teší, že sa nám podarilo uzavrieť dohodu s Európskym investičným fondom, ktorá znamená otvorenie dverí tomuto segmentu podnikateľov na ich ceste k potrebným investíciám a rozvoju," dodal Uličný.
Tatra banka poskytla ku koncu augusta 2004 malým a stredným podnikateľom spolu 4,7 miliardy korún úverov. To predstavuje medziročný prírastok 105 percent.

EIF je verejno-súkromné konzorcium s kapitálom dve miliardy eur. Jeho akcionármi sú Európska investičná banka (59,45 %), Európska únia reprezentovaná Európskou komisiou (30 %) a európske banky a finančné inštitúcie (10,55 %) vrátane RZB Österreich (0,15 %). Fond nikdy nefinancuje a nespolupracuje s podnikateľmi priamo. Vždy len prostredníctvom finančných inštitúcií, ktoré majú úplnú samostatnosť pri úverových a investičných rozhodnutiach, pričom základ pomoci EIF je v participácii na riziku.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/biznis, menuAlias = biznis, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
24. apríl 2024 07:28