StoryEditor

Do popredia sa tlačia zmiešané fondy

02.10.2002, 00:00

Pre otvorené podielové fondy združené v Asociácii správcovských spoločností (ASS) bol minulý týždeň jeden z najúspešnejších v tomto roku. Vyplýva to z informácií, ktoré HN poskytol výkonný riaditeľ ASS Peter Goceliak. Fondy vydali podielové listy za viac než 200 mil. Sk a spätne od investorov odkúpili cenné papiere za takmer 50 mil. Sk. Znamená to, že čisté predaje (rozdiel medzi hodnotou vydaných a vrátených podielov) presiahli 150 mil. Sk. Je to o 35 mil. viac než v predchádzajúcom období.
Na zvýšených predajoch sa veľkou mierou podieľali fondy správcovskej spoločnosti Tatra Asset Management (TAM), ktorých predajnosť vzrástla v medzitýždňovom hodnotení o niekoľko desiatok miliónov korún. "Stoja za tým investičné balíky Tatra banky," povedal pre HN produktový manažér TAM Maroš Ďurik. Tatra banka uviedla v druhej polovici septembra na trh nový produkt -- tzv. investičné balíky, prostredníctvom ktorých môžu klienti Tatra banky investovať do fondov TAM.
Najúspešnejším fondom v predajnosti bol TAM -- Korunový peňažný od TAM, ktorý v minulom týždni vydal podiely za takmer 34 mil. Sk. Na čele vystriedal Sporo -- Korunový peňažný fond pod správou Sporo Asset Management, ktorý dlhodobo dosahoval najvyššie týždenné predaje spomedzi všetkých otvorených podielových fondov. Skončil až na treťom mieste, keď ho predbehol aj zmiešaný Korunový akciovo-dlhopisový fond v správe TAM.
Najvyššiu výkonnosť (zhodnotenie, resp. znehodnotenie spolu s vyplatenými výnosmi a strhnutými poplatkami za správu) v skupine peňažných fondov dosiahol v minulom týždni Sporo -- Korunový peňažný fond a Peňažný korunový fond od VÚB Asset Management (VÚBAM). Oba sa posilnili zhodne o 0,21 %. Prírastky zaznamenali všetky peňažné fondy.
Medzi dlhopisovými sa najviac darilo fondom denominovaným v slovenských korunách. "Fondy domácich správcov uložené v eurách a dolároch doplatili na posilnenie slovenskej meny," povedal P. Goceliak. Jej rast podľa neho posunul v minulom týždni výkonnosť týchto fondov, meranú v korunách, do záporných čísel. Najvyšší zisk mal Dlhopisový korunový fond v správe Istro Asset Management, keď sa v medzitýždňovom porovnaní posilnil takmer o 1 %.
Akciovým fondom sa darilo striedavo. "Vývoj na svetových akciových trhoch v priebehu minulého týždňa kolísal a tomu zodpovedajú aj výsledky fondov," uviedol P. Goceliak. Niektoré z akciových fondov dosiahli vyše 4-percentný zisk, iné o tú istú hodnotu klesli. Najlepšie si počínal fond Pharma od KBC Equity Fund (ČSOB) so ziskom 4,12 %. Najvyššiu stratu (- 4,57 %) mal Globálny technologický fond od Istro Asset Management.
Silnejúcu pozíciu na trhu otvorených podielových fondov potvrdili zmiešané fondy, keď v čistých predajoch predstihli dlhopisové. V tomto segmente sa najviac darilo fondu Renta III-5. Jeho hodnota stúpla v minulom týždni o 1,57 %. Najväčší prepad zaznamenal Vyvážený rastový fond od VÚBAM, keď klesol takmer o 4 %.
Nedarilo sa strešným fondom (tzv. fondy fondov -- fondy vytvorené z cenných papierov iných podielových fondov). Ziskové boli iba tri. Z nich najviac rástol fond American Selection od Volksbanken-KAG (0,91 %). Táto skupina fondov nemala v minulom týždni žiadne predaje i spätné odkupy.
Vývoj predajnosti otvorených podielových fondov
(v mil. Sk)
Vrátené podiely Vydané podiely
Fondy peňažného trhu 11,20 71,80
Dlhopisové fondy 19,60 64,60
Akciové fondy 6,20 5,50
Zmiešané fondy 12,80 60,00
Fondy fondov 0,00 0,00
Spolu 49,80 201,90
Zdroj: ASS

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 09:50