04.11.2004, 23:00
Autor:
TASRTASR

Rakúsky kancelár Wolfgang Schüssel sa vyslovil za celoeurópske referendum o európskej ústave, ktoré by sa malo uskutočniť v jeden deň. (TASR)

Silné zemetrasenie v sile 5,2 stupňa Richterovej stupnice zasiahlo v noci na včera sever Japonska. Úrady nehlásili zranenia osôb či materiálne škody. (TASR)

Litovská vládnuca koalícia vytvorila v stredu novú vládu s opozičnou Stranou práce po tom, ako s ňou uzavrela dohodu o deľbe moci. Zmluva zaväzuje na udržanie tesných vzťahov pobaltskej republiky s Európskou úniou. (TASR)

Grécky minister zahraničných vecí Petros Moliviatis včera zrušil svoju cestu na európsky summit do Bruselu. Dôvodom je informácia o tom, že USA v bezprostrednej budúcnosti uznajú bývalú juhoslovanskú republiku Macedónsko pod názvom Macedónsko. Grécko od roku 1991 blokuje uznanie Macedónska pod týmto názvom, ktorý považuje za súčasť svojho historického dedičstva. Rovnaký názov má aj provincia na severe Grécka. Atény tvrdia, že názov Macedónsko by mohol implicitne obsahovať územné nároky zo strany severného suseda. (TASR)

Británia, hlavný spojenec USA v irackej misii, jednoznačne spochybnila možnosť, že Spojené štáty sa pripravujú na riešenie problémov okolo iránskeho jadrového programu vojenskou silou. "Takáto predstava je nemysliteľná. Neviem si predstaviť žiadne okolnosti, za akých by bol ospravedlniteľný vojenský zásah proti Iránu," vyhlásil minister zahraničných vecí Jack Straw. (TASR)

Taliansky premiér Silvio Berlusconi potvrdil, že Taliansko ponechá svoje jednotky v Iraku tak dlho, ako bude chcieť iracká vláda. Jeho slová prišli len deň po tom, čo Maďarsko vyhlásilo, že do konca marca budúceho roku stiahne svoj 300-členný kontingent z Iraku. (TASR)

Iracká volebná komisia sa rozhodla umožniť hlasovať v plánovaných januárových voľbách aj Iračanom žijúcim v zahraničí. (TASR)

Člen prokremeľskej strany Jednotné Rusko Anatolij Jermolin verejne kritizoval politiku prezidenta Vladimira Putina a obvinil jeho administratívu z donucovania poslancov hlasovať za vládne návrhy. V liste predsedovi parlamentu Borisovi Gryzlovovi Jermolin napadol Putinov plán na zmeny volebného práva vrátane ukončenia priamej voľby predstaviteľov regionálnych vlád, s tvrdením, že by to posunulo Rusko k autoritatívnej vláde. (TASR)

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 12:50