StoryEditor

Úspešné Slovensko v úspešnej únii

10.03.2004, 23:00
Pokiaľ sme na úrovni hlavného vyjednávača, vlády SR a po ratifikácii aj parlamentu prijali sedemročné prechodné obdobie vo voľnom pohybe pracovnej sily, tak je smiešne sa dnes čudovať, že je to tak a naši partneri túto klauzulu voči nám uplatňujú.

Posledné týždne pred vstupom do Európskej únie sú poznamenané väčšou nervozitou, možno aj nedôverou alebo pochybnosťami o tom, čo nás očakáva po 1. máji, keď sa spolu s ďalšími deviatimi krajinami staneme súčasťou Európskej únie. Zámerne hovorím súčasťou, lebo proces, na ktorom sa má naša generácia šťastie zúčastniť sa, nie je jednosmerným pohybom od nás do Európskej únie, ale je aj pre nás najmä procesom, v rámci ktorého EÚ bude aj na Slovensku. Často si práve túto dimenziu členstva v únii neuvedomujeme a ani v jej filozofii neuvažujeme. Pre mňa je práve tento rozmer vstupu do Európskej únie rozhodujúci. Na jednej strane sa aj doma začneme správať, konať a rozhodovať sa po európsky a súčasne náš životný štandard a kvalita života naberú európsky trend a dosiahnu v čase a tempe, ktoré si zvolíme, európsku úroveň.
Je chybou, že vo väčšine prípadov vnímame proces integrácie ako iba výstupy zo Slovenska smerom do súčasných 15 krajín Európskej únie. Preto sa kladie nadmerný dôraz na migráciu pracovnej sily, pritom najmä na ekonomickú migráciu, a menej na poznávaciu či vzdelávaciu. Čím prv vytvoríme podmienky na plnohodnotné uplatnenie pracovnej sily na domácom trhu práce, tým skôr bude Európska únia u nás. Čím prv pochopíme, že prijaté záväzky plníme my voči svojim partnerom, o to dôraznejšie môžeme požadovať ich plnenie voči nám. Pokiaľ sme na úrovni hlavného vyjednávača, vlády SR, a po ratifikácii aj parlamentu, prijali sedemročné prechodné obdobie vo voľnom pohybe pracovnej sily, tak je smiešne sa dnes čudovať, že je to tak, a naši partneri túto klauzulu voči nám uplatňujú. Obdobné je to pri valcovaných plechoch či energetike.
Slovo robí muža a platí to aj v prípade záväzkov štátu. Myslím si, že mnohí si neuvedomili, a azda si ešte ani dnes neuvedomujú, že mechanizmus rozhodovania Európskej únie je mechanizmom presadzovania a ochrany záujmov jednotlivých národných štátov. Čím skôr pochopíme tento princíp, tým skôr nájdeme svoje miesto v integrovanej Európe a tým viac dokážeme maximalizovať aj efekty našej integrácie. Nebojme sa preto definovať slovenské záujmy, dokážme ich obhájiť a úspešne presadiť v európskej politike a ekonomike. Integrácia neznamená vzdanie sa vlastných záujmov, integrácia, naopak, znamená vytvorenie širšieho priestoru a výhodnejšieho rámca na ich uplatnenie. Na to potrebujeme politikov, ekonómov, podnikateľov, vedcov a mysliteľov uvažujúcich v európskych dimenziách. Európsky priestor praje najmä malým a stredným krajinám, práve tieto patria medzi jeho najúspešnejšie súčasti. Čím viac budeme mať európsky mysliacich slovenských osobností, tým úspešnejšia bude celá krajina v európskom politickom a hospodárskom priestore.
Európska únia ako v doterajšej histórii najväčší, najhlbší, ale aj najúspešnejší integračný proces, je aj významnou hodnotovou kategóriou. Je vytvorená na spoločných hodnotách vyspelých európskych krajín, ktoré rešpektujú právo a miesto každej z nich. Súčasne spoločným úsilím vytvárajú nové hodnoty, ktoré sa snažia uplatniť v globálnom meradle. Hodnotové kritériá sú významnou súčasťou globálnych procesov. Európska únia, a o pár týždňov aj Slovensko ako jej súčasť, je globálnym hráčom súčasného sveta. Našou ambíciou musí byť silná a úspešná EÚ, lebo práve jej prostredníctvom budeme silní a úspešní aj my. Integrácia je o tom, že nielen my budeme členmi Európskej únie, ale aj Európska únia bude u nás, že Slovensko dokáže vytvoriť priestor na plnú sebarealizáciu svojich občanov, pre ktorých sa európske hodnoty stanú im vlastnými. Toto musí byť cesta k nášmu úspechu, toto musí byť výzva pre nás všetkých.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 08:25