StoryEditor

Zákon o obchodných reťazcoch bez veľkej podpory

13.06.2003, 00:00
Výbor NR SR pre hospodárstvo, privatizáciu a podnikanie včera neprijal platné uznesenie k poslaneckému návrhu zákona o obchodných reťazcoch. Spravodajca k návrhu, poslanec Pavol Minárik odporučil vysloviť s návrhom nesúhlas a nepokračovať v rokovaní o ňom. Jeho návrh podporili štyria poslanci, rovnako štyria boli proti a dvaja sa zdržali. V minulom volebnom období zákon predložil poslanec SDĽ Vladimír Faič, dnes je navrhovateľom Smer. Predkladateľ Robert Fico je pripravený rokovať o podpore u subjektov koalície, a preto je pripravený aj na kompromisy. "Nemôžu to byť obmedzenia, ktoré by popreli obsah zákona," poznamenal. Počas rozpravy v pléne chce upozorniť na svoj pocit, že poslanci zastupujú záujmy nadnárodných spoločností, a nie záujmy slovenských výrobcov. Zákon už prerokovali výbor pre verejnú správu, pôdohospodársky výbor a finančný výbor, ktoré k návrhu neprijali uznesenie. Iniciatívu Smeru podporil len ústavnoprávny výbor, ktorý odporúča vypustenie paragrafu 5. Ten okrem iného hovorí, že pri zriaďovaní obchodnej prevádzkarne príslušný orgán a obec zohľadní stanoviská Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory, Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory a Slovenskej živnostenskej komory. Na budúci týždeň sa návrh vráti na prerokovanie do gesčného hospodárskeho výboru. Legislatívna rada vlády vyslovila s návrhom nesúhlasné stanovisko. Vláda by sa mala týmto problémom zaoberať na prvej júlovej schôdzi.

Povedali o návrhu zákona o obchodných reťazcoch:

Ján Rusnák (SDKÚ, predseda hospodárskeho výboru): Tento zákon zo zásady nepodporím. Obmedzenie len časti trhu, v tomto prípade obchodných reťazcov, je neprijateľné.
Jirko Malchárek (ANO, podpredseda hospodárskeho výboru): Návrh je ťažko prijateľný. S predkladateľom chcem rokovať o vypustení asi 70 % zákona. Vedel by som podporiť ustanovenia o tzv. zalistovacích poplatkoch.
Vladimír Ďaďo (KSS): Prijatie zákona môže vniesť poriadok do rovnosti podmienok pre podnikateľov bez zvýhodnenia niektorého subjektu, a tým i následnej nepriamej likvidácie domácich podnikateľov vo výrobnej i v obchodnej sfére.
Pavol Minárik (KDH): Účinok, ktorý by sa mal dostaviť v podobe ochrany malých výrobcov, je veľmi diskutabilný. Môže sa totiž stať, že po uvedení zákona do platnosti vypadnú z veľkých obchodných sietí.
István Harna (SMK): Treba prijať opatrenia proti zneužívaniu hospodárskej sily, ale cez platnú legislatívu, a nie osobitným zákonom.
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 21:41