StoryEditor

Koniec boomu priniesol bankám problémy

02.12.2002, 23:00

Ešte nedávno bola budúcnosť ružová: každý rok stúpal počet milionárov, rast kurzov akcií sa zdal nekonečný, zakladatelia technologických spoločností vstúpili na burzu a zrazu mali veľa peňazí. Oblasť správy majetku zaznamenala rozvoj v nevídanom rozsahu, keď domáce a zahraničné banky v Nemecku odhalili týchto bohatých ľudí a všetkými dostupnými spôsobmi sa usilovali o ich priazeň. Medzičasom však prišlo vytriezvenie a v úsilí o zníženie nákladov banky obmedzujú oblasť individuálneho bankovníctva.
Spoločnosť Boston Consulting Group vo svojej štúdii jasne vykreslila súčasnú situáciu vo svete. Domácnosti, ktoré disponujú majetkom nad 250 000 USD, sa v roku 2001 museli len prizerať, ako sa ich majetok stenčil o 2,6 miliardy USD, hoci stále dosahoval hodnotu približne 60 miliárd USD. Väčšina bánk sa vlani dostala pod veľký tlak, o čom svedčí doteraz nevídaný pokles výnosov o 49 %. Dokonca aj najväčšie inštitúcie zaznamenali prekvapujúco slabé pokroky v riadení nákladov: príjmy totiž klesli o 11 %, no náklady vzrástli o 1 %. Štúdia zároveň poukazuje na znižovanie ziskov v dôsledku poklesu provízií za správu majetku a súčasný presun investícií do bezpečnejších produktov so slabšími maržami.
Ako sa na údaje Boston Consulting odvoláva nemecký Handelsblatt, priemerná provízia za celkovú správu aktív dosahuje 0,65 %, v dobrých rokoch boli 0,8 % a náklady z každého zarobeného eura dosahujú 76 centov, v roku 2000 išlo o 67 centov. Celkový trend k úsporám dokazuje aj prípad investičnej banky Morgan Stanley, ktorá iba v januári vytvorila v Nemecku divíziu správy majetku, no medzičasom prepustila približne 20 ľudí vo Frankfurte, v Mníchove a Berlíne.
Z hľadiska nemeckých bánk má súčasná nepriaznivá situácia aj určité výhody, keďže problémy zahraničných konkurentov považujú za príležitosť posilniť si pozíciu v oblasti individuálneho bankovníctva pre bohatých jednotlivcov. Koniec koncov majetkom nad milión eur disponuje 365 000 Nemcov a okrem toho zhruba 320 000 malých a stredných podnikov rieši otázku nástupníctva, čo by bankám mohlo priniesť ďalšie peniaze. Nemeckým inštitúciám sa v priebehu prvých deviatich mesiacov tohto roka podarilo získať približne 600 klientov, ktorí priniesli nový kapitál v objeme 1,4 miliardy eur. Napríklad, skupina Hypo-Vereinsbank (HVB) spravuje majetok v hodnote nad 10 miliárd eur a Commerzbank 8,6 miliardy eur. To však svedčí aj o rozdrobenosti nemeckého trhu, keďže štyria najväčší hráči -- Deutsche Bank, Dresdner Bank, Commerzbank a HVB -- celkovo majú trhový podiel iba 20 %.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
23. apríl 2024 10:22