StoryEditor

Nebezpečný arzén ustúpi prísnej novele

10.04.2003, 00:00

Na slovenskom trhu sa obmedzí alebo zakáže použitie ďalších chemických látok a prípravkov. Cieľom je zlepšiť kvalitu života, ochranu zdravia a bezpečnosť spotrebiteľov. Obmedzenia sa okrem iného týkajú arzénu a jeho zlúčenín. Vyplýva to z pripravovanej novely vyhlášky ministerstva hospodárstva, ktorá by mala platiť už od júna. Premietne sa v nej päť nových smerníc Európskej komisie. HN o tom informoval Jaroslav Šoltýs z odboru priemyselnej politiky ministerstva.
Arzén a jeho zlúčeniny sa od júla budúceho roka nebudú môcť používať v prípravkoch na zabránenie usadzovania mikroorganizmov, rastlín a živočíchov napríklad na trupoch člnov a zariadeniach používaných pri chove rýb alebo ponorených do vody. Arzén sa zakáže aj v prípravkoch na úpravu úžitkovej vody.
Arzén a jeho zlúčeniny sa tiež nebudú môcť používať pri konzervovaní dreva. Novela vyhlášky však obsahuje aj výnimky. Také drevo však bude musieť byť zreteľne označené. Pri manipulácii sa bude používať špeciálna ochrana. Odpad z neho bude musieť zneškodniť autorizovaný podnik. Podľa riaditeľa Štátneho drevárskeho výskumného ústavu v Bratislave Stanislava Floreka, novela výrazne nezasiahne do drevárskeho priemyslu. Z dôvodu prechodu na ekologickejšie spracovanie dreva firmy už vylučujú použitie nebezpečných látok.
Novela tiež obmedzí organociničité zlúčeniny, azofarbivá, chlórované parafíny s krátkym reťazcom. Ako uviedla Anna Malinaričová zo spoločnosti VÚSAPL Nitra, na Slovensku sa skupina látok, ktoré novela obmedzuje, v širšom rozsahu nevyrába. Prevažne sa dovážajú a používajú na prípravky pre textilný, obuvnícky, kožiarsky, drevársky a strojársky priemysel a vodné hospodárstvo.

Riziká aj pri práci
Nerozpustný arzén a jeho zlúčeniny sú takmer nejedovaté. Rozpustné zlúčeniny sú však prudkými jedmi. Uviedla pre HN vedúca bratislavského Toxikologického informačného centra Silvia Plačková. Otravy môžu vzniknúť pri tavení rudy, ktorá obsahuje sírniky olova, striebra, medi, kde je arzén prímesou. Arzén sa vstrebáva tráviacim traktom, pľúcami a kožou. Klinický obraz chronickej otravy charakterizujú zmeny na koži, slizniciach, neurologické a hematologické zmeny, slinenie, tráviace ťažkosti, brušné koliky či chudnutie. Opísané sú aj karcinogénne účinky arzénu.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 09:11