StoryEditor

Poslanci včera škrtali aj rozdávali

05.12.2002, 23:00

Návrh štátneho rozpočtu na budúci rok včera schválil Výbor NR SR pre financie, rozpočet a menu. Vďaka nedávnemu zvýšeniu tabakovej dane o 5 halierov v porovnaní s vládnym návrhom by sa mali príjmy kapitoly všeobecná pokladničná správa (VPS) zvýšiť o 400 mil. Sk, o tieto prostriedky by sa mali zvýšiť výdavky jednotlivých kapitol. Výdavky štátu by sa oproti pôvodnému návrhu mali zvýšiť o 50 mil. Sk, ktoré sú určené na odškodnenie politických väzňov. O ďalších 150 mil. Sk vzrastú výdavky obcí a vyšších územných celkov (VÚC) na neštátne zdravotnícke zariadenia. Na dopravu dostanú VÚC a obce o 30 mil. Sk viac, ako navrhovala vláda. Ministerstvo školstva dostane na návrh finančného výboru o 50 mil. korún viac na projekt Infovek, zvýšenie o ďalších 100 miliónov je určené na plnenie multilicenčnej zmluvy so spoločnosťou Microsoft, ktorá súvisí s informatizáciou verejnej správy. Ombudsman by mal dostať o 5 mil. Sk viac. Poslanci tiež odporučili účelovo viazať prostriedky na menšinovú kultúru vo výške 80 mil. korún. Dohodli sa aj na znížení štátnej prémie na hypotekárne úvery na 2,5 % a prémie na stavebné sporenie na 3 000 korún, čo by spolu malo znamenať úspory asi 100 mil. Sk. Zmrazené by budúci rok mali byť platy poslancov a sudcov.
Búrlivá diskusia bola na finančnom výbore počas rokovania o kapitole Kancelárie NR SR. Poslanci jej skresali príjmovú časť o 43 mil. korún, keď nesúhlasili s nákupom troch automobilov, úpravou rokovacej sály, vybudovaním špeciálnej rokovacej miestnosti podľa štandardov NATO a rekonštrukciou telefónnej centrály. Meniť sa bude napriek výhradám niektorých hlasovacie zariadenie za asi 40 mil. Sk. Poslanec Ivan Kiňo (HZDS-ĽS) tvrdí, že "v národnej rade sa rozhadzujú peniaze". Z ušetrených prostriedkov sa má zabezpečiť zastúpenie NR SR pri Európskom parlamente, riešiť sa má kritická otázka ubytovania poslancov. Imrich Hamarčák (ANO) navrhol prebudovať nový komplex poslaneckých kancelárií pri NR SR na ubytovňu. Zvyšok (20 mil. Sk) sa použije na zníženie deficitu.
Výbor tiež odporučil národnej rade, aby odporučila vláde, aby mzdové prostriedky vo verejnej správe neboli zvýšené o viac ako 5 % v porovnaní s týmto rokom. Prípadné zvyšovanie platov sa má riešiť cez redukciu počtu pracovných miest.
Rokovanie finančného výboru o rozpočte pokračuje dnes. V pondelok sa začína schôdza, kde by mal byť štátny rozpočet schválený. Optimistické odhady hovoria, že sa tak stane do týždňa, najneskôr by sa tak malo stať do Vianoc.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 00:34