StoryEditor

Kúpna zmluva o prevode bytu

Viete, ako správne sformulovať kúpnu zmluvu o prevode nehnuteľností -- bytu, keď je financovaná prostredníctvom hypotekárneho úveru?

Viete, ako správne sformulovať kúpnu zmluvu o prevode nehnuteľností -- bytu, keď je financovaná prostredníctvom hypotekárneho úveru? Ďalších viac ako 110 vzorov zmlúv, ktoré sa týkajú nehnuteľností, nájdete v odbornej publikácie Bytové a nebytové priestory, ich správa a prenajímanie Nehnuteľnosti 9/2003.


Vzor zmluvy:
Kúpna zmluva o prevode nehnuteľností -- bytu (spôsob financovania: hypotekárny úver) uzavretá podľa § 588 a nasl. OZ medzi:

I.
Zmluvné strany
predávajúci: .................................
rodné číslo: ................................
trvalý pobyt: ................................

a manželka: ............................... rod. ...................
rodné číslo: ...............................
trvalý pobyt: ...............................

a

kupujúci: ...................................
rodné číslo: ..................................
trvalý pobyt: .................................

II.
Predmet kúpy
Predávajúci sú bezpodielovými spoluvlastníkmi nehnuteľnosti -- bytu nachádzajúceho sa na ....... (prízemí, poschodí) domu zapísaného na LV.......... Okres:............... Obec:............. kat. územie:.............. súpisné číslo.............vo vchode č....... na ...... ulici.......... . Dom sa nachádza na pozemku -- parcelné číslo......., vo výmere....... druh pozemku........ zapísanom tiež na LV.............Okres:.........Obec:......... kat. územie:.........
Predávajúci sú zároveň podielovými spoluvlastníkmi spoločných častí domu, spoločných zariadení domu, príslušenstva a pozemku zastavaného domom, pričom veľkosť ich podielu je....................... (ďalej len predmet kúpy)

III.
Popis predmetu kúpy
1. Popis bytového priestoru.
Byt sa nachádza ........................ Pozostáva z ........ obytných miestností, kuchyne, balkóna a pivnice
Celková podlahová plocha je.............m2. Súčasťou bytu je jeho vnútorné vybavenie -- vodovodné, elektrické a plynové prípojky.
2. Popis spoločných častí domu.
Spoločnými časťami domu sú základy domu, strecha, povala, chodby, obvodové múry, priečelia, vchod, schodiská, zvislé, vodorovné, nosné a izolačné konštrukcie, ktoré sú nevyhnutné pre jeho podstatu a bezpečnosť.
3. Popis spoločných zariadení domu, príslušenstva a pozemku:
Spoločnými zariadeniami domu sú práčovňa, sušiareň, spoločná televízna anténa, bleskozvody, okná, dvere, odkvapové žľaby, odkvapové zvody, vodovodné, teplonosné, kanalizačné, elektrické, telefónne a plynové domové prípojky, ktoré sú určené na spoločné užívanie, slúžia výlučne domu, a to aj v prípade, ak sú umiestnené mimo domu, v ktorom sa prevádzaný byt nachádza.
Pozemok je zapísaný na LV......., Okres:..... Obec:........ kat. územie:..... parcelné číslo:...... vo výmere............ druh pozemku...........

IV.
Predmet zmluvy
Predávajúci sa zaväzujú predať nehnuteľnosť -- byt uvedenú v bode II. a III. zmluvy a kupujúci sa zaväzuje kúpiť ju za cenu podľa bodu V. tejto zmluvy do svojho výlučného vlastníctva.

V.
Kúpna cena
Kúpna cena bola s ohľadom na znalecký posudok vypracovaný znalcom ........ dňa........ pod č. ......... dohodnutá na 1 200 000 Sk (slovom jedenmilióndvestotisíc korún slovenských). Kúpna cena bude vyplatená najneskôr však do 30 dní po vydaní rozhodnutia o vklade vlastníckeho práva do katastra nehnuteľností z prostriedkov, ktoré získa kupujúci formou hypotekárneho úveru poskytnutého na základe zmluvy č........... zo dňa............ od .......... banky. Predávajúci sú uzrozumení s tým, že kupujúci zaplatí kúpnu cenu z hypotekárneho úveru, ktorý kupujúcemu poskytne peňažný ústav .............. a s touto formou platenia súhlasia. Na tento účel predávajúci uzavreli s peňažným ústavom....... záložnú zmluvu, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou tejto kúpnej zmluvy. Poplatok za návrh na vklad vlastníctva do katastra nehnuteľností a daň z prevodu nehnuteľnosti hradí predávajúci.

V.
Prehlásenie o vadách
Predávajúci vyhlasujú, že na nehnuteľnosti -- byte neviaznu žiadne ťarchy, dlhy ani vecné bremená, ani žiadne iné právne vady. Ďalej predávajúci vyhlasujú, že na nehnuteľnosti nie sú žiadne vady, na ktoré by mali povinnosť upozorniť kupujúceho. Kupujúci potvrdzuje, že so stavom nehnuteľnosti sa oboznámil obhliadkou na mieste samom a tento stav mu je známy.

VI.
Nadobudnutie vlastníckeho práva.
Kupujúci nadobudne vlastnícke právo k nehnuteľnosti uvedenej v bode II. a III. tejto zmluvy vkladom do katastra nehnuteľností, ktorý vedie Správa katastra v .................... Na základe tejto zmluvy možno zapísať vklad do katastra nehnuteľností na LV č. .....

V ................. . . / . . 200 .


Predávajúci: Kupujúci :
---------------------------------------------- ---------------------------------

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
23. apríl 2024 18:35