StoryEditor

Obchodovanie s akciami bude drahšie

16.03.2003, 23:00

Ak nechcete obchodovať so svojimi akciami, predajte ich čo najskôr. Ceny za obchodovanie s nimi budú pravdepodobne drahšie. V druhej polovici tohto roka totiž zanikne Stredisko cenných papierov SR a nahradí ho centrálny depozitár. "Ceny za služby emitentom sa nezmenia a ceny za poskytovanie služieb starej evidencie budú drahšie, keďže už nebudú náklady na údržbu starých dát hradené z ročného poplatku za vedenie cenných papierov na účte," uviedla generálna riaditeľka SCP Emília Palková. Kompletné služby súčasného SCP k starým účtom bude depozitár poskytovať ešte 60 dní po získaní prvého člena. Ani potom však starú evidenciu nezruší. Ponechá si ju, kým nebude prázdna. Klienti však budú môcť cenné papiere zo "starých" účtov už iba predávať.
Fyzické osoby, ktoré chcú s akciami aj naďalej aktívne obchodovať, si musia svoje majetkové účty v SCP previesť do evidencie obchodníka s cennými papiermi, ktorí bude buď členom depozitára alebo bude obchodovať prostredníctvom iného obchodníka -- člena. Spôsob prevodu určí prevádzkový poriadok depozitára, ktorý ho podľa Palkovej zverejní vo svojom sídle a na vlastnej internetovej stránke. Najprv však poriadok musí schváliť Úrad pre finančný trh. Šéf Asociácie obchodníkov s cennými papiermi Igor Hornák predpokladá, že obchodníci sa budú v prvom rade zaujímať o väčšie účty s viacerými pohybmi. Očakáva, že prístup k službám si upravia určitými limitmi. Kritériom na obmedzenie nebude nominálna hodnota, ktorá je s hľadiska obchodovania nezaujímavá, ale skôr trhová. Závisieť bude aj od toho, či obchodník už klienta pozná alebo nie. "Ak bude mať s klientom vybudované dlhodobejšie obchodné vzťahy, potom nebude prvoradý objem majetku na účte, ale to, ako tieto vzťahy fungujú," povedal Hornák. Môže sa podľa neho stať aj to, že za obchodníkom prídu klienti, ktorí povedia, že majú záujem len o malé služby, ako je, napríklad, zastupovanie na valných zhromaždeniach. Výška poplatkov, ktoré svojim klientom budú účtovať, závisí od poplatkov centrálneho depozitára svojim členom -- obchodníkom. "Obchodníci musia totiž pokryť svoje náklady," uviedol Hornák. Klient bude platiť ročný poplatok za vedenie účtu. Okrem toho budú obchodníci inkasovať aj transakčné poplatky za prevody, prípadne poplatky za výpisy. "Bude to veľmi podobné ako v súčasnosti, akurát miestom fakturácie už bude obchodník s cennými papiermi," povedal Hornák.
Centrálny depozitár bude v rámci svojej činnosti evidovať zaknihované a imobilizované cenné papiere, majiteľov zaknihovaných cenných papierov, viesť zoznamy akcionárov pri listinných akciách na meno, evidovať zmeny na účtoch, zabezpečovať a organizovať systém na technické spracovanie údajov vedenia evidencie a iné. Od burzy prevezme depozitár počnúc dňom začatia jeho činnosti zúčtovanie a vyrovnanie obchodov s cennými papiermi. Novinkami centrálneho depozitára budú doplnkové služby, ako poskytovanie pôžičiek klientom na obchody s investičnými nástrojmi či platobný agent, ktorý zabezpečí splácanie menovitej hodnoty a výnosov cenného papiera po uplynutí ich splatnosti. V súčasnosti tieto činnosti vykonávajú len manažéri emisie, zväčša banky.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/burzove-noviny, menuAlias = burzove-noviny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
24. apríl 2024 20:41