StoryEditor

Maďarsko a Slovensko našli spoločnú reč

21.07.2003, 00:00
Maďarsko a Slovensko sa dohodli, že Budapešť bude podporu maďarskej národnostnej menšiny na území SR poskytovať iba v súlade so slovenským právnym poriadkom. Po takmer siedmich hodinách tvrdých rokovaní na pôde slovenského ministerstva zahraničia to v sobotu oznámili očividne vyčerpaní šéfovia diplomacií Eduard Kukan a Lászlo Kovács.

Maďarsko a Slovensko sa dohodli, že Budapešť bude podporu maďarskej národnostnej menšiny na území SR poskytovať iba v súlade so slovenským právnym poriadkom. Po takmer siedmich hodinách tvrdých rokovaní na pôde slovenského ministerstva zahraničia to v sobotu oznámili očividne vyčerpaní šéfovia diplomacií Eduard Kukan a Lászlo Kovács. Návrh konkrétnej dohody o poskytovaní podpôr má pripraviť Zmiešaná slovensko-maďarská komisia pre záležitosti menšín, ktorá ma zasadnúť do 31. augusta. Otázka podpory maďarskej menšiny na Slovensku sa tak bude riešiť v rámci bilaterálnych rokovaní v súlade so základnou zmluvou medzi SR a MR z roku 1995, a nie na jednostrannom princípe, ako to predpokladal Budapešťou schválený zákon o Maďaroch žijúcich v susedných krajinách. "Budapešť sa nemôže snažiť uplatňovať svoj zákon na Slovensku. S tým súhlasil aj minister Kovács," povedal pre HN šéf slovenskej diplomacie.
Podľa Kukana sa tak otvára cesta k vyriešeniu problému, "ktorý už dlhší čas zaťažuje naše vzťahy". "Trpezlivosť, vytrvalosť a nakoniec aj ochota urobiť kompromisy priniesli svoje ovocie," povedal na margo rokovaní Kovács. Šéf slovenskej diplomacie zdôraznil, že s Kovácsom nerokoval o maďarskom krajanskom zákone: "Nerokovali sme o zákone o Maďaroch žijúcich v susedných krajinách ani o jeho implementácii na Slovensku. Ani o tom nebudeme rokovať." Podľa Kovácsa bolo pre maďarskú stranu prioritou, "aby sa zrodila taká dohoda, ktorá umožní Maďarom žijúcim na Slovensku, aby si udržali svoj jazyk a kultúru a uplatnili sa na Slovensku". To sa dá podľa neho iba vtedy, ak sa nenarúša suverenita Slovenska a ak spôsob podpory je v súlade s európskymi normami.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
24. apríl 2024 02:57