StoryEditor

Komunisti chystajú zmeny

26.02.2003, 23:00
Autor:
TASRTASR

Čínska komunistická strana včera schválila rozsiahle zmeny na najvyšších postoch krajiny a chce obmedziť rozbujnenú byrokraciu. Informovala o tom štátna tlačová agentúra Sinchua po skončení trojdňového straníckeho stretnutia za zatvorenými dverami. Sinchua nespresnila, o aké konkrétne zmeny ide. O návrhu by mal teraz rokovať parlament -- Celočínske zhromaždenie ľudových zástupcov, ktorý má len formálnu úlohu a dáva konečný súhlas. Výročné zasadanie parlamentu sa začne 5. marca.
Očakáva sa, že poslanci zvolia nového prezidenta, viceprezidenta, premiéra, šéfa parlamentu, hlavného sudcu a prokurátora. Prezidentom by sa mal stať nový predseda strany a súčasný viceprezident 60-ročný Chu Ťin-tchao. Vo funkcii by nahradil 76-ročného Ťiang Ce-mina, ktorý po dvoch päťročných mandátoch musí z postu odísť. Chu v novembri vymenil Ťianga na čele komunistickej strany v rámci generačnej výmeny vedenia strany. Odchádzajúci 60-ročný vicepremiér Wen Ťia-pao sa zrejme stane premiérom a očakávajú sa zmeny vo vláde.
Agentúra nespresnila ani detaily plánu na obmedzenie úradníctva. Podľa pozorovateľov Čína zmení štruktúru kľúčových ministerstiev, ktoré ovládajú obchod, ekonomickú politiku a štátny majetok v rámci tretej veľkej reformy za 20 rokov.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 12:38