StoryEditor

Novitech plánuje kapitálovú expanziu

29.12.2002, 23:00

Akcie spoločnosti Novitech, a. s., Košice, pôsobiacej v oblasti dodávok komplexného riešenia informačných systémov s odpovedajúcimi konzultačnými a poradenskými službami, budú od začiatku budúceho roka obchodovateľné na medzinárodnej burze cenných papierov vo Frankfurte nad Mohanom. HN už informovali, že v prvej dekáde decembra vstúpil košický Novitech, ako prvá slovenská konzultačná a IT-spoločnosť na Burzu cenných papierov Bratislava (BCPB). "Chceme byť čitateľným a transparentným partnerom pre svojich zákazníkov v medzinárodnom priestore. Hlavným cieľom transformácie našej spoločnosti je expanzia v novom vysoko perspektívnom segmente procesne orientovaných riešení pre zákazníka -- Business Process Management (BPM) v stredoeurópskom regióne s plným využitím moderných nástrojov a možností kapitálového trhu, či už v oblasti riadenia spoločnosti alebo získania partnerov, trhov, prípadne kapitálu. Cieľom spoločnosti je agresívne uplatnenie originálneho know-how p-Business Ring, ako aj poskytnutie limitovaného objemu akcií investorskému prostrediu Slovenska s možnosťou investovania do akcií s vysokou potenciou rastu ich hodnoty a prehľadným riadením rizika investora," uviedol pre HN Ing. Attila Tóth, CSc., zakladateľ a prezident Novitechu.
Spoločnosť Novitech vznikla v roku 1989 ako v. o. s. V roku 1996 sa transformovala na akciovú spoločnosť so zaknihovanými neverejne obchodovateľnými akciami. Z dôvodu rýchleho rozvoja firmy, nutnosti poskytnúť transparentného partnera pre svojich zákazníkov vo väzbe na meniace sa prostredie, sa súčasný 100-percentný akcionár -- spoločnosť Novitech Partner, s. r. o., rozhodol o zásadnej zmene kultúry spoločnosti so súčasnou zmenou podoby akcií Novitech, a. s., na akcie verejne obchodovateľné. Slovenský Úrad pre finančný trh schválil 30. októbra 2002 Prospekt cenného papiera emitenta Novitech, a. s., a následne BCPB oficiálne vyhovela žiadosti o prijatie akcií spoločnosti Novitech na kótovaný paralelný trh burzy cenných papierov. Predmetom kótovania je 100 % akcií spoločnosti Novitech, a. s., v počte 10 000 000 ks. Pre posúdenie rizík a ďalších finančných ukazovateľov spojených s investovaním do akcií spoločnosti nad rámec zákona, spoločnosť poskytla pre potreby Kótovacieho výboru BCPB ako aj pre investorov Informačné memorandum.
"Cieľom vedenia spoločnosti Novitech je uplatňovať medzinárodné štandardy v riadení spoločnosti ako aj zvýšenie dôveryhodnosti pre potenciálneho zákazníka alebo investora. Zosúladenie záujmov akcionára, manažmentu a realizačných kolektívov vytvára základné predpoklady na úspešný rast produktivity a kvality práce," informovala HN Monika Löfflerová, manažérka spoločnosti pre styk s verejnosťou. Novitech sa snaží o geografickú diverzifikáciu podnikania v rámci definovaného predmetu na trhy krajín strednej Európy, čo úzko súvisí s internacionalizáciou spoločnosti. Strategickým know-how spoločnosti Novitech na trhu BPM je p-Business Ring, ktorý predstavuje ucelený súbor metodických a softvérových komponentov, podporujúci permanentný cyklus zdokonalenia procesnej náplne (tzv. procesnej mapy) danej organizácie. "V úvodnej fáze zavedenia p-Business Ring síce riešenie vyžaduje svoje investície, ale z dlhodobého hľadiska je to riešenie efektívne, ktoré prináša výrazný rast produktivity práce a neraz je návratnosť tohto riešenia do jedného roka po nasadení," uviedol A. Tóth.
Transformácia a nové projekty spoločnosti vyžadujú dodatočné ľudské, materiálové a finančné zdroje a z tohto dôvodu sa začala prvá fáza ocenenia spoločnosti verejným trhom ponukou do 30 % akcií z portfólia súčasného akcionára. Realizovaním tejto fázy bude spoločnosť Novitech, a. s., pripravená na vyhľadávanie akvizícií, resp. strategických spojení v priestore stredoeurópskeho regiónu. Za nemenej dôležitý cieľ považuje vedenie firmy intenzívne využitie súčasného technologického náskoku spoločnosti na novo formovanom trhu BPM v strednej Európe, transformovaním spoločnosti Novitech na spoločnosť poskytujúcu komplexné služby na reštrukturalizáciu obchodných procesov svojich zákazníkov, čo je v súvislosti so šancou SR vstúpiť do EÚ s aktuálnou témou.
Novitech, a. s., vykázala za rok 2001 konsolidovaný prevádzkový hospodársky výsledok pred zaúčtovaním opravných položiek 21,5 mil. Sk (rok predtým to bolo 23,9 mil. Sk) a po zohľadnení opravných položiek k rizikovým pohľadávkam z minulosti 15,6 mil. Sk. Konsolidovaný hospodársky výsledok Novitechu, a. s., za účtovné obdobie 2001 bol 9 mil. Sk (10,9 mil. Sk v roku 2000). Spoločnosť v súčasnosti priamo zamestnáva vyše 140 vysokokvalifikovaných pracovníkov, pôsobiacich v centrále v Košiciach a v špecializovaných dcérskych spoločnostiach po celom Slovensku.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
19. apríl 2024 16:31