StoryEditor

M. J. Todman: Neobávame sa, že stratíme výhody

30.09.2003, 00:00
Prezident spoločnosti Whirpool Europe Michael J. Todman v rozhovore pre HN tvrdí, že pred Popradom teraz stojí úloha zvládnuť expanziu a stať sa globálnym centrom korporácie s prvotriednou úrovňou výroby.

Prečo sa Whirlpool rozhodol urobiť z Popradu svoje európske centrum na výrobu práčok?
- Vývoj v Poprade je v súlade so strategickými rozhodnutiami koncernu. Závod si vybudoval stabilnú pozíciu, vytvoril si podmienky na expanziu a zvládol stanovené úlohy. A to najmä vďaka výhodným podmienkam na podnikanie, kvalifikovanej pracovnej sile a dobrej spolupráci s vládou a so samosprávnymi orgánmi. Naša spoločnosť na Slovensku sa vypracovala na pozíciu druhého najväčšieho exportéra v strojárstve a rovnaká pozícia jej patrí i v tržbách.

Aké výzvy stoja pred popradským závodom teraz?
- Zvládnuť expanziu v horizonte najbližších rokov a stať sa globálnym centrom korporácie s prvotriednou úrovňou výroby.

Ako hodnotíte vstup Slovenska do EÚ?
- Pozitívne. Prinesie zlepšenie ekonomických podmienok a zvýšenie kúpyschopnosti obyvateľstva. V neposlednom rade to posilní obraz Slovenska ako krajiny, v ktorej sa zahraničným investorom oplatí investovať.

Neobávate sa v tejto súvislosti straty výhod pre zahraničných investorov?
- Nemyslím si, že sa niečo také stane. Príťažlivé podmienky pre zahraničných investorov sú na Slovensku vytvorené. Máte vzdelaných ľudí, ktorí chcú zlepšiť svoju situáciu, a vláda má schopnosť kreovať dobré prostredie pre naše investície a podnikanie.

Mohol by vstup Slovenska do EÚ v dlhodobom horizonte znamenať prípadný odchod Whirlpoolu zo Slovenska?
- Odpoveď je nie, už len z hľadiska objemu investícií, ktoré sme v krajine preinvestovali. Dosiaľ to bolo vyše 3,4 mld. Sk a ďalšia vyše miliarda korún je pripravená do rozšírenia výroby práčok a podpory dodávateľských firiem, ktoré sa sťahujú do Popradu.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
23. apríl 2024 08:06