StoryEditor

Horúčavy urýchlili začiatok žatvy

Mimoriadne vysoké júnové horúčavy spôsobili na väčšine územia Nitrianskeho regiónu rýchlejšie dozretie poľnohospodárskych plodín, ktoré výrazne ovplyvnilo ich kvalitu. V porovnaní s minulým rokom, kedy sa žatevné práce len naplno rozbiehali, majú už v mnohých agropodnikoch podstatnú časť úrody pod strechou. Podľa Regionálneho odboru Ministerstva pôdohospodárstva SR (RO MPSR) v Nitre boli ku koncu minulého týždňa pozberané základné obilniny na viac ako 60 % plôch, pričom pestovatelia už ukončili zber repky a hrachu.
Celkové úrody sa oproti pôvodným plánom znížili o 15 až 30 %, pričom najhoršia situácia je na piesčitých pôdach.

Kooperujú s Moravou

V Trenčianskom kraji sú obilniny na viac ako 25 tis. hektároch (ha), čo je porovnateľná výmera s vlaňajškom. Tohtoročná žatva sa začala v rovnakom čase ako na južnom Slovensku, čo je veľmi skoro oproti predchádzajúcim rokom. Z obilnín je už pokosených viac ako 15 % z celkovej plochy, jačmeň vyše 32 % (výmera 6 840 ha), pšenice tiež vyše 10 % a prakticky končia so zberom repky. Najďalej sú so žatvou v okresoch Bánovce nad Bebravou a Nové Mesto nad Váhom. "Tohtoročné priemerné výnosy sú 3,9 t/ha, čo je značný medziročný pokles. Vlhkosť obilia je štandardná a obilie ide do skladov v poľnohospodárskych podnikoch, pretože sa použije na kŕmne účely. Tunajšie poľnohospodárske podniky kooperujú v žatve s partnermi na Morave a prichádzajú aj kombajnisti z Oravy a Liptova," povedal pre HN pracovník RO MPSR v Trenčíne Štefan Rosenberg.

Vyplavilo aj ornicu

"Horúčavy ovplyvnili hmotnosť zŕn, je nižšia než sme očakávali, pričom najvýraznejšie utrpela pekárenská hodnota obilia," uviedol k najväčšiemu problému tohoročnej žatvy - horúčavám riaditeľ RO MPSR v Žiari nad Hronom Stanislav Truska. "Búrky, ktoré postihli okresy Žiar nad Hronom a Banská Štiavnica cez víkend, vyplavili na niektorých miestach ornicu. Výrazné škody však nenarobili. Pritom spadlo 89 milimetrov zrážok, čo je viac ako celkový júlový priemer, nameraný na 73 milimetrov," doplnil S. Truska. Podľa jeho slov žatva najvýraznejšie pokročila v južných oblastiach regiónu, avšak z celkovej výmery ubudli iba 3 %, čo predstavuje 127 hektárov. Priemerný výnos dosiahol 3,12 t/ha.

Museli zasiať kukuricu

V Banskobystrickom a Breznianskom okrese zatiaľ pozbierali ozimný jačmeň z plochy 14 ha s priemernou úrodou 3,97 t/ha. RO MPSR nemá podrobnejšie správy o vplyve počasia na úrodu, avšak podľa slov jeho pracovníka Mariána Dolného posledné búrky pováľali zrelé obilie a vymlátili repku. Keďže aktuálny monitoring situácie sa robí v týždenných intervaloch vždy vo štvrtok, momentálny stav žatevných prác bude známy až k tomuto termínu.

"Úroda repky je nadpriemerná, pšenice priemerná a jačmeňa podpriemerná. Ten sme dokonca niekde museli vyorať a zasiať kukuricu na kŕmne účely," uviedol k priebehu žatvy riaditeľ RO MPSR vo Zvolene Ondrej Šmál. Evidujú pozbieranú úrodu v okresoch Zvolen, Krupina a Detva z 2 500 ha, pričom základné obilniny požali z 8 % obsiatych plôch, jačmeň z 30 %, repku z 38 %, hrach dokonca zo 100 %.

Uvítajú licencie na vývoz

V okolí Košíc môžu roľníci, hospodáriaci na ťažších pôdach a pri dostatku dažďovej vlahy očakávať priemerné výnosy na úrovni minulého roka, povedal pre HN riaditeľ Regionálnej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (RPPK) v Košiciach Ladislav Garay. Upozornil však, že niektorí poľnohospodári, podnikajúci v dobrých pôdnych podmienkach, dosiahnu aj napriek výrazným finančným vkladom do pôdy značné straty. Kvalita tohtoročných pšeníc, najmä potravinárskej, by však mala byť podľa L. Garaya dobrá a regiónu nehrozí ani dovoz kŕmneho obilia. Naopak, pri jeho prebytku aj pre dostatok zásob z minulého roka by RPPK privítala, ak by v prvom rade prvovýrobcovia, ale aj skladovatelia dostali licencie na vývoz. Podľa posledných hlásení sú pri Košiciach predbežné priemerné úrody pšenice 3,4 t/ha a ozimného jačmeňa 2 t/ha.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 00:42