StoryEditor

Brusel chce úplnú konkurenciu

25.11.2003, 23:00

Právnici, daňoví poradcovia architekti a ostatné osoby vykonávajúce slobodné povolania by podľa návrhu Európskej komisie už čoskoro mohli pracovať v krajinách únie bez akýchkoľvek obmedzení. Informoval o tom rakúsky denník Die Presse s odvolaním sa na bruselských insiderov. Komisár pre hospodársku súťaž Mario Monti a jeho kolega zodpovedný za vnútorný trh Frits Bolkenstein majú ešte tento rok navrhnúť kompletnú liberalizáciu sektora služieb. Žiadajú odstránenie administratívnych bariér, napr. špeciálnych skúšok v hosťovských krajinách. "Úplná konkurencia," znie krédo komisie.
Ochrana spotrebiteľa je podľa Bruselu potrebná, často sa však zneužíva na zabarikádovanie prístupu do jednotlivých brandží. Komisia by podľa informácií rakúskeho denníka mala 3. decembra predložiť návrh na liberalizačný plán pre sektor služieb. Paralelne bude na jeho základe postupovať proti praktikám v niektorých krajinách. Napríklad proti zakotvovaniu minimálnych cien belgickou komorou architektov. "Čo sa týka slobodných povolaní, zatiaľ sme nevyužívali naše právomoci v oblasti monopolov," upozornil Monti. Prísne pravidlá, pevné ceny a zakázaná reklama podľa neho neprispievajú k spokojnosti zákazníkov a nízkym cenám.
Azda najviac by dereguláciou slobodných povolaní utrpelo Rakúsko, Nemecko a Taliansko. Analytici upozorňujú, že, napríklad, naši susedia sú krajinou s najprísnejšími obmedzenia v tomto sektore. Správa o liberalizácii vyvolala u nich masívne protesty. "Obávame sa, že to pôjde na úkor kvality," vyhlásila pre Die Presse členka rakúskej Spolkovej komory architektov Heidrun Schmalzerová. "Väčšia liberalizácia musí ísť ruka v ruke s jednotnými požiadavkami na kvalitu vysokej úrovne," tvrdí Christian Mandl z oddelenia pre koordináciu s EÚ Hospodárskej komory. EK opakovane Viedeň kritizovala pre reštriktívne kritériá. Argumentovala negatívnym dosahom na ekonomiku. Podľa štúdií OECD výsledkom vysokej miery regulácie pri slobodných povolaniach sú vysoké honoráre a malá produktivita.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/europa, menuAlias = europa, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 12:43