StoryEditor

Monitor zahraničnej tlače

10.12.2001, 23:00

Die Welt
Počas alžírskeho povstania sa stávalo, že Francúzi nahnali ženy k studni a aby ponížili alžírskych mužov, nútili ich prať spodky okupačným vojskám. Podľa západných meradiel talibovia zaobchádzajú so svojim ženami ohavne. Podľa afganských kritérií má toto správanie zmysel. Afganistan je stále kmeňovou spoločnosťou. Aj keď nemajú talibovia dôvod správať sa k ženám takýmto spôsobom, sociálne zvyky majú svoje korene. (Závoj netreba odkladať príliš rýchlo!, Martin van Creveld, 10. 12.)

Izvestija
Ešte prednedávnom hovorili predstavitelia Bushovej administratívy, ktorí zabudli na politickú diplomaciu: "Zatiaľ pokračuje vojenská operácia proti Talibanu a organizácii Al-Kajdá a mierové jednotky OSN tu nemajú čo robiť". Po tom, ako padol Kandahár, posledná citadela Umara a Usámu bin Ládina, zmenila americká strana o 180 stupňov svoju rétoriku. Podporila "najrýchlejší presun" mierových jednotiek OSN do tejto krajiny. (Zelená pre mierové jednotky OSN, Jevgenij Baj, 10. 12.)

The Washington Times
Je naozaj potrebné, aby toto bola posledná šanca pre palestínskeho vodcu Jásira Arafata potlačiť terorizmus proti Izrealu -- ale Bushova administratíva sa potrebuje pripraviť aj na to, že Arafat ju opäť prešvihne. Po posledných atentátoch v Jeruzaleme a Haife opätovne konfrontujú Izraelčanov a Palestínčanov s otázkou: "Nemá Arafat dostatok sily alebo nemá dostatok vôle na to, aby mal terorizmus pod kontrolou?" (Posledná šanca, ktorú nebude možné využiť neskôr, Morton Kondracke, 10. 12.)
Die Presse
Odstup, priestorový, ale aj časový, je dobrý radca. Napríklad: Pred pol rokom sa po ohlásení možného prípadu BSE rozšírila vlna paniky. Dnes je reakcia obyvateľstva vlažnejšia. To isté platí aj pre kauzu Temelín. Odstup, tentoraz priestorový, sa postaral o správne rozmery. Ak poslanec EÚ Sichrovsky označil odhodlanie svojej strany vetovať vstup ČR do EÚ za nesprávne, pretože Praha sa nedá vydierať, robí to z pohľadu Európana, ktorý nie je ovplyvnený straníckopolitickou orientáciou. (Učenie s odstupom, Andreas Schwarz, 10.12.)

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 08:16