StoryEditor

V Gemerskej Hôrke rozširujú produkciu

18.11.2002, 23:00

Slovenský výrobný závod švédskeho koncernu Svenska Cellulosa Aktiebolaget, SCA Hygiene Products, s. r. o., Gemerská Hôrka, dosiahol za prvých desať mesiacov tohto roka tržby tri miliardy korún. Z toho predaj vlastnej produkcie predstavoval dve miliardy a zvyšok boli tržby za ostatné koncernové produkty. HN o tom informovala konateľka spoločnosti Anna Balážová.
Závod v Gemerskej Hôrke, zameraný na produkciu dámskych hygienických vložiek a potrieb pre inkontinentných na báze celulózy, disponuje okrem výrobných kapacít aj distribučným skladom pre strednú a východnú Európu. Podľa konateľky by tržby do konca roka mali ešte vzrásť o 600 až 700 mil. Sk a závod by mal dosiahnuť porovnateľný hospodársky výsledok ako vlani. Hospodárenie v minulom roku skončil s tržbami 3,472 mld. Sk a s čistým ziskom 96,8 mil. korún.
Koncern SCA vstúpil na slovenský trh 1. apríla 1992 a za 10 rokov preinvestoval do rozvoja a modernizácie vyše 2,6 mld. Sk. Ďalších približne 500 mil. Sk bude stáť postavenie novej výrobnej haly vybavenej dvoma modernými linkami. Stavba, ktorá sa začala na jar tohto roka, je už takmer hotová a v marci 2003 by sa v nej mala rozbehnúť nová produkcia hygienických potrieb pre inkontinentných.
Investícia podľa A. Balážovej zvýši tržby spoločnosti asi o 15 % a zvýši počet zamestnancov. V súčasnosti ich pracuje vo firme 416, čo predstavuje medziročný nárast asi o 40 ľudí. V súvislosti s masívnym investovaním chce požiadať SCA o štátnu pomoc v podobe daňových úľav. Tie by sa mali vzťahovať na poslednú investičnú akciu. Spoločnosť dosiaľ podobné úľavy nečerpala, napriek tomu, že pôsobí v regióne s 30-percentnou nezamestnanosťou. V súčasnosti exportuje najviac produkcie do západnej Európy, bývalých štátov ZSSR, Ruska a Rumunska. Divízia podnikov Hygiene Products je najväčšou európskou spoločnosťou v oblasti hygienických výrobkov. Celý koncern SCA zamestnáva vyše 42-tisíc ľudí vo viac ako 40 krajinách. V roku 2001 dosiahol súhrnné tržby 360 mld. Sk.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 00:46