StoryEditor

EIB požičala SR 79 mil. USD

07.02.2002, 23:00
Autor:
SITASITA

Európska investičná banka (EIB) poskytla v minulom roku Slovensku úvery vo výške 79 mil. eur. Oznámil to vo štvrtok v Bruseli viceprezident EIB Wolfgang Roth, podľa ktorého pôžičky všetkým kandidátskym krajinám na vstup do EÚ predstavovali 2,6 mld. eur.
Výška úverov by sa podľa Rotha mala tento rok ešte zvýšiť. Až 56 % týchto peňazí zhltli sektory dopravy, telekomunikácií a regióny susediace s krajinami EÚ. Osobitný dôraz kládla EIB investičným projektom v oblasti životného prostredia, aby sa kandidátskym krajinám pomohlo v plnení prísnych noriem únie. Projekty v oblasti dopravy a životného prostredia boli často spolufinancované peniazmi z programu ISPA. Podľa viceprezidenta EIB nemajú kandidátske krajiny nijaké problémy s absorpciou prichádzajúcich peňazí. "Jedinou prekážkou výraznejšieho prísunu pôžičiek sú vždy iba voľby," poznamenal Roth a ilustroval to na príklade Rumunska. Snahy konsolidovať štátne rozpočty a parlamentné voľby v Poľsku, Rumunsku a Bulharsku, posunuli viaceré rozhodnutia o verejných investíciách. W. Roth sa vyslovil za to, aby EÚ doviedla svoje plány s veľkým rozšírením do konca a vyjadril nádej, že v roku 2004 sa aspoň 10 krajín stane novými členmi únie.
EIB poskytla vlani Slovensku úver 45 mil. eur na výstavbu nového mosta cez Dunaj v Bratislave a niekoľkých prístupových ciest v hlavnom meste, ako aj 34 miliónov na modernizáciu cesty I65 v úsekoch Hronský Beňadik -- Nová Baňa a Nová Baňa -- Rudno nad Hronom. Za obdobie rokov 1990 -- 2001 požičala EIB Slovensku už 1,256 mld. eur. Najviac peňazí putovalo do modernizácie železníc a na rozšírenie závodu Volkswagenu v Bratislave (po 200 miliónov), ako aj na modernizáciu telekomunikačnej siete (165 miliónov). Spomedzi 10 kandidátskych krajín strednej a východnej Európy získali v roku 2001 najviac pôžičiek Poľsko (1,14 mld.), MR (483 mil.) a ČR (390 mil. eur). EIB ponúka globálne pôžičky bankám pôsobiacim v kandidátskych krajinách, aby ich podporila pri poskytovaní úverov malým a stredným podnikom. Vlani sa EIB prvýkrát zamerala aj na projekty v oblasti zdravotníctva a vzdelávania.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 12:43