StoryEditor

Plynári vydedili ďalšiu dcéru

11.06.2003, 00:00
Autor:
TASRTASR

Slovenský plynárenský priemysel (SPP) do konca júna zruší svoju českú dcérsku spoločnosť VVNP Ostrava. SPP o tom ako jej 100-percentný akcionár rozhodol minulý týždeň na valnom zhromaždení. "Spoločnosť je už dlhšie obdobie pasívna a realizovala iba minimálny rozsah aktivít," odôvodnila likvidáciu VVNP hovorkyňa SPP Dana Kršáková.
ČISTENIE PORTFÓLIA
Zrušenie firmy podľa verdiktu predstavenstva z marca tohto roku je súčasťou reštrukturalizácie SPP. Podnik sa postupne zbavuje aktivít nesúvisiacich s hlavným predmetom činnosti, ktorým je obchodovanie so zemným plynom. VVNP Ostrava založil v roku 1994 odštepný závod VVNP Bratislava, aby mohol jednoduchšie získavať objednávky na českom trhu. Firma sa zaoberala výskumom a vývojom v oblasti prírodných a technických vied. Zabezpečovala sprostredkovanie objednávok, kúpu tovarov s cieľom ďalšieho predaja a sprostredkovanie prác a služieb v oblasti výskumu a vyhľadávania nafty a plynu.
V rámci "čistenia" svojho portfólia SPP v tomto roku už predal akcie v Adrii LNG Malta a do konca júna plánuje zlikvidovať grécku SPP Hellas A.B.E.E. Z podielov určených na predaj tak plynárom zostávajú ešte účasti v piatich podnikoch. "Majetkové podiely v spoločnostiach Kerametal Bratislava a Ekomil Žilina sú v štádiu rokovania," informovala D. Kršáková. Zložitejší sa však javí predaj akcií v Naftoprojekte Poprad, Slovenskej kreditnej banke a Oravských ferozliatinárskych závodoch. "Tieto tri spoločnosti sú v konkurze, takže realizovať odpredaj majetkových podielov je v súčasnosti zložité," dodala D. Kršáková.
V PROSPERUJÚCICH FIRMÁCH ZOSTANÚ
Nominálna hodnota asi 25 majetkových účastí SPP predstavovala v čase vstupu Ruhrgasu a Gaz de France do spoločnosti vlani v júli zhruba 4,664 mld. Sk. Po "očistení" portfólia by si plynári mali ponechať celkovo 16 podielov v prosperujúcich, predovšetkým plynárenských firmách, ktorých nominálna hodnota dosahuje celkovo viac ako 4 mld. Sk. Ide napríklad o účasti v Nafte Gbely, Energoteli, Pozagase či akvizície v českých SPP Bohemia, Severomoravskej plynárenskej a Východočeskej plynárenskej.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 08:08