StoryEditor

Čo je za zdržaním sa SDĽ?

17.02.2002, 23:00

Opozícii sa minulý týždeň nepodarilo odvolať podpredsedu vlády pre ekonomiku Ivana Mikloša. Rozhodol o tom aj postoj poslaneckých klubov SDĽ a SOP-LDÚ-SZS, keď väčšina ich členov sa pri hlasovaní zdržala. Oficiálnym argumentom ľavicových demokratov bola štátnická zodpovednosť a potreba zotrvania vládnej koalície do konca funkčného obdobia. Opozícia však tvrdí, že SDĽ jednoducho nedodržala dohody z politických rokovaní, keď pôvodne sľúbila podporiť odvolanie Mikloša. "Vzadu mohli prebehnúť aj nejaké obchodné záležitosti," vyhlásil krátko po hlasovaní poslanec HZDS Sergej Kozlík. Väčšina opozičných poslancov upozorňuje na predaj akcií SPP, na ktorom by ľavičiari mohli profitovať. Ešte pred hlasovaním konštatoval Jozef Gajdoš (HZDS), že "máme zaručenú informáciu, že politické grémium istej politickej strany rozhodlo (SDĽ -- pozn. aut.), že jeho poslanci sa pri odvolávaní pána podpredsedu vlády Mikloša zdržia." A dodal: "...niektorí páni poslanci budú dnes večer v lotérii opäť úspešní." Pavol Kanis, ktorý ako jediný z SDĽ hlasoval za odvolanie Mikloša, musel pred časom odísť z ministerského postu o. i. aj pre "úspešné tipovanie". Pre HN však P. Kanis tvrdí, že za odvolanie Mikloša hlasoval, aby bolo počuť hlas tých, ktorí v SDĽ boli za tento krok. Odmieta možnosť, že by si premiér hlasovanie jeho kolegov "kúpil".
Najbližšie dni môžu ukázať, či súčasťou možného politického obchodu nebol napr. aj post šéfa Úradu pre štátnu službu, kde sa má rozhodnúť medzi dvomi kandidátmi -- Ľubomír Plaiom (SDKÚ) a Milanom Gacíkom (SDĽ).
Hovorí sa aj o tom, že súčasťou hry o udržanie vicepremiéra Mikloša je tlak na odvolanie ministra hospodárstva Ľubomíra Haracha v súvislosti s predajom akcií VSŽ z portfólia Transpetrolu koncom minulého roka. Gustáv Krajči (HZDS) počas rozpravy poznamenal: "Odstúpil pán Palacka, odstúpil pán Černák, pán Šagát, pán Pittner, pani Schmögnerová, dnes je na rade asi pán Harach, pretože toho chcú pustiť. Aj ANO sa dohodlo, že Haracha vymenia za Mikloša." Opozícia, ktorá sa po neúspechu s odvolávaním Mikloša pokúsi podobným spôsobom "zbaviť" vicepremiéra Pála Csákyho, by s výmenou na poste šéfa rezortu hospodárstva nemala problém. "Bola tu spomínaná určitá politická zodpovednosť ministra Haracha. Myslím, že politická zodpovednosť je málo," tvrdí Miroslav Kotian (nez.). Už dnes na mimoriadnom rokovaní vlády chce SDĽ otvoriť otázky, ktoré súvisia s podozreniami na netransparentné konanie pri privatizácii SPP a predaji akcií VSŽ.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 12:43