StoryEditor

Experti: Novela problémy s DPH nerieši

08.10.2004, 00:00

Zákon o dani z pridanej hodnoty spôsobuje v praxi problémy. A hoci sa už o dva týždne bude parlament zaoberať jeho novelou, odborníci upozorňujú, že budú nevyhnutné ešte ďalšie úpravy. "Novela rieši problémy iba čiastočne," hovorí manažérka oddelenia Služieb daňového poradenstva v audítorskej spoločnosti KPMG Lucia Mihoková. Za pravdu jej dáva aj Tomáš Rodák z PricewaterhouseCoopers Slovensko. "Novela sa nezaoberá viacerými oblasťami, ktoré by zjednodušili fungovanie dane z pridanej hodnoty," mieni Rodák. Poukazuje hlavne na administratívnu záťaž pre platiteľov tejto dane.

Rozličné interpretácie
Ako najväčší problém pritom podnikatelia podľa Roberta Kičinu z Podnikateľskej aliancie Slovenska vnímajú výklad zákona. Zaviedol nové pojmy a pravidlá, ktoré však nie sú jednoznačne vysvetlené. V takom prípade musí podnikateľ o výklad žiadať daňovú správu. Potvrdzuje to aj riaditeľka Daňového úradu v Poprade Darina Salanciová. Poukazuje napríklad na pojem príležitostný predaj majetku. "Ani zákon, ani žiadne pokyny dostatočne nevysvetľujú, čo znamená," dodáva. Podľa Mihokovej tak dochádza k situácii, že ani interpretácia pracovníkov daňovej správy nie je jednotná.

Problém mobilných operátorov
Podľa poslanca Igora Šulaja (Smer) nie sú ani všetky pripravované zmeny dobre navrhnuté. "Ide napríklad o vznik daňovej povinnosti pri opakovaných plneniach," hovorí Šulaj.
Ako problém to vnímajú aj mobilní operátori. "Momentálne nemáme vážnejšie problémy s plnením daňových povinností," tvrdí Milan Hric z divízie vonkajších vzťahov EuroTelu. Dodáva však, že situácia sa zmení, ak sa prijme novela v navrhovanom znení. Pri niektorých službách, ako napríklad roaming, nemajú k dispozícii všetky údaje od obchodných partnerov načas. Na fakt, že je toto ustanovenie problematické, upozorňuje aj daňový poradca Artúr Oberhauser. Ak totiž podľa neho nestihnú podnikatelia vyfakturovať paušálne služby načas, môže im dať daňový úrad pokutu až do výšky sto percent dlžnej sumy.

Ministerstvo sa bráni úpravám
Na zlepšenie novely, ktorú pripravilo ministerstvo financií, prijal Výbor NR SR pre financie, rozpočet a menu niekoľko zmien. Ministerstvo však potrebu ďalších úprav nevidí. Hovorca Peter Papanek poukazuje pritom na fakt, že o novele, ktorá by mala byť schválená už tento mesiac, "konzultovali s podnikateľmi."

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
16. apríl 2024 22:37