StoryEditor

SEC zmierni pravidlá voči zahraničným firmám

09.01.2003, 23:00

Zdá sa, že americká Komisia pre burzy a cenné papiere (SEC) ustúpila silnému lobingu zahraničných firiem a umožnila spoločnostiam z krajín ako Nemecko a Japonsko zachovať si ten systém audítorstva, aký uplatňovali doteraz. Tzv. Sarbanesov-Oxleyho zákon, ktorý v USA schválili v minulom roku po sérii audítorských škandálov, vyvolal protest viacerých zahraničných firiem a obvinili Spojené štáty z extrateritoriality.
V stredu tento týždeň preto SEC, ktorá je hlavným regulačným orgánom na americkom trhu, navrhla rozsiahle úpravy zákona. Tento krok je prvým výraznejším ústupkom komisie v rámci Sarbanesovho-Oxleyho zákona a dáva šancu na podobné ústupky aj pre ďalšie spoločnosti a audítorov, napríklad z Veľkej Británie.
Viaceré firmy a regulačné orgány na európskom kontinente a v Japonsku uviedli, že zladenie ich systému s novými pravidlami v Spojených štátoch by si vyžiadalo rozsiahle zmeny v ich vlastnom systéme hodnotenia hospodárskych výsledkov spoločností a následne aj zvýšilo náklady. Ako uviedol Harvey Goldschmid, jeden z piatich komisárov SEC, ktorí jednohlasne rozhodli o zmene pravidiel, snažili sa vyjsť v ústrety zahraničným spoločnostiam v krajinách, kde sú presvedčení, že audítorská činnosť, a tým kontrola hospodárskych výsledkov, firiem je práve tak prísne sledovaná ako v USA a zaručí dostatočnú ochranu investorov.
Sarbanesov-Oxleyho zákon sa týka dovedna 14 tis. amerických spoločností, okrem nich však aj asi 1 300 zahraničných firiem, ktoré majú akcie kótované na burzách v Spojených štátoch. Medzi najväčšie ústupky, ktoré SEC voči zahraničným firmám urobila, patrí oblasť nezávislosti audítorských výborov pre jednotlivé spoločnosti. Americkí zákonodarcovia, obávajúci sa prípadného ďalšieho prepojenia audítorov a vedenia firiem, čo v minulom roku viedlo k sérii škandálov a krachov spoločností, do zákona stanovili, aby výbory boli tvorené iba nezávislými osobami. V Nemecku však existuje v rámci manažmentu dvojstupňová štruktúra, čo znamená, že aj predstavitelia zamestnancov v dozorných radách sa vyjadrujú k auditom. K sprísnenému zákonu v USA mali výhrady aj japonské a talianske spoločnosti, kde sa systém fungovania dozorných rád firiem tiež líši od systému v Spojených štátoch. SEC preto uviedla, že v týchto prípadoch budú audítorské činnosti realizované podľa miestnych zákonov. Zmeny sú víťazstvom najmä tých, ktorí sa obávali, že americké zákony sa robili v chvate a iba skomplikujú život neamerickým spoločnostiam.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
26. apríl 2024 08:05