StoryEditor

NCHZ investovali do výroby Internovy

01.07.2004, 00:00
Novácke chemické závody zvýšili ročnú kapacitu výroby PVC profilov z 5 na 7,2 milióna bežných metrov. Do zvýšenia kapacít investovali 20 miliónov korún.

Novácke chemické závody (NCHZ) zvýšili ročnú kapacitu výroby PVC profilov z 5 na 7,2 milióna bežných metrov. Do zvýšenia kapacít investovali 20 miliónov korún.
Ako informoval generálny riaditeľ NCHZ Ľuboš Beňo, dôvodom je rast predaja profilov Internova určených na výrobu plastových okien a dverí. Doterajších 5 miliónov bežných metrov ročne už podľa neho nepostačovalo. "Zvýšením kapacity výroby profilov si chceme udržať doterajší tretinový podiel na slovenskom trhu, ako aj absorbovať rozvoj trhu v strednej a vo východnej Európe. Zvýšenie výroby zároveň zlepší aj ekonomické ukazovatele výroby okenných profilov," dodal Beňo.
Podnik vlani zvýšil produkciu okenných profilov z PVC medziročne o 28,5 percenta, keď ich celková výroba dosiahla 4,615 milióna bežných metrov. Z toho na domácom trhu NCHZ umiestnili 2,4 milióna metra. Dynamický rast predaja okenných profilov zaznamenali najmä v Rusku a na Ukrajine, kde medziročný nárast exportu predstavoval takmer 50 percent. Okrem toho novácki chemici rozšírili export plastových profilov do Srbska a Čiernej Hory, Rakúska a Maďarska. NCHZ zriadili v tomto roku v lotyšskej Rige sklad okenných profilov z PVC, ktoré sa používajú na miestnu výrobu plastových okien. Ich produkciu zabezpečujú lotyšskí partneri, ktorí nimi budú zabezpečovať nielen potreby svojej krajiny, ale perspektívne aj Litvy a Estónska.

Systém Internova je podľa Beňa na slovenskom trhu najpoužívanejším systémom profilov na výrobu plastových okien a dverí. NCHZ ich za dvanásť rokov vyrobili viac ako 22 miliónov bežných metrov. V roku 2002 v súvislosti s rastom cien energií investovali NCHZ vyše 30 miliónov korún hlavne do nového 6-komorového systému, ktorý umožňuje vyrábať estetickejšie okná s lepším prestupom tepla.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
17. apríl 2024 02:02