StoryEditor

Vznikla teroristická internacionála?

21.03.2004, 23:00
Z Madridu od nášho vyslaného redaktora Jána Škodu

"Rýchlo, lekára!" Pred madridskou katedrálou Almudena sa v dave niekoľkých stoviek ľudí sklátila na zem mladá žena. Katedrála je preplnená, Madridčania za účasti kráľovnej Sofie vzdávajú hold na zádušnej omši 202 obetiam teroristických útokov na vlaky z 11. marca. Značku 11-M vidno všade, rovnako ako symbol spoluúčasti a solidarity s obeťami -- skríženú čiernu stužku.
Zo zažitej hrôzy je ľuďom nevoľno. Lekári z rýchlej zdravotníckej pomoci Samur zasahujú každú chvíľu, akoby tragédia z madridských staníc Atocha, El Pozo a Santa Eugenia nemala konca. "Bolo to veľmi, veľmi bolestné," hovorí o svojich pocitoch staršia žena, ktorú zastavujem na schodoch katedrály.
Nevybuchnutá nálož. Aj s priateľkou našťastie nepatria k rodinám obetí, ale prišli, lebo hrôzu prežívali inak. "Môj syn pracuje v Samure a práve 11. marca ráno mal pohotovostnú službu. Po prvom výbuchu ho volali ešte druhý raz, vtedy v jednom zo štyroch vlakov našiel nevybuchnutú bombu. Bol pri tom, ako ju deaktivovali, našťastie neexplodovala... Bolo to strašné utrpenie, keď som počúvala jeho rozprávanie," dodáva. "Nevieme, čo bude ďalej, ide z toho strach," pripája sa druhá. Obe však svorne tvrdia, že ukázať jednoznačne na vinníka by bolo ešte zavčasu. Z chlapca sa stal medzičasom španielsky hrdina. Vďaka nálezu balíčka sa polícia dostala k mobilnému telefónu a k prvým vinníkom.
V týchto ženách však nie je žiadna nenávisť. Ani k Maročanom, ktorých stopu našli vyšetrovatelia na madridskom predmestí Lavapiés. Troch zatkli. Cenný je najmä jeden z nich -- Chamal Zugam, ktorý sa v minulosti stretával s autormi atentátov na Casa de Espaňa v marockej Casablanke z mája minulého roka. Vyšetrovatelia tvrdia, že komando tvorili aspo...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/iformat, menuAlias = iformat, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
16. apríl 2024 08:07