StoryEditor

Monitor zahraničnej tlače

25.06.2003, 00:00
Népszabadság
Prijatím úpravy zákona o Maďaroch žijúcich v susedných krajinách stratila opodstatnenie správa holandského reportéra Erica Jürgensa, ktorú má v stredu prerokovať v Štrasburgu Parlamentné zhromaždenie Rady Európy.
Tá totiž kritizuje tie časti právnej normy prijatej v čase vlády Viktora Orbána, ktoré už v novelizovanej verzii nie sú obsiahnuté. Napriek tomu bude PZ RE o tejto otázke rokovať vychádzajúc z toho, že obsah správy bude môcť v budúcnosti orientovať Radu Európy vo veciach ochrany menšín. Podľa poslanca opozičného FIDESZ-u Lászlóa Surjána sa maďarskej diplomacii ani ústupkami nepodarilo dosiahnuť slovenskú podporu krajanského zákona.
Predseda frakcie maďarských liberálov v PZ RE Mátyás Eörsi sa chce v Štrasburgu spýtať prezidenta Rudolfa Schustera, aké námietky môže mať ešte Slovensko po prijatí modifikácie zákona a po prijatí Jürgensovej správy. "Takéto výhrady budú môcť motivovať výhradne vnútropolitické dôvody," myslí si Surján.
(Jürgensova správa stratila opodstatnenie, 24. 6.)

Times
Prezident Vladimir Putin je najlepším ruským vodcom od čias cára Alexandra II. Nie je však najmocnejší: takéto označenie prináleží Stalinovi. Nie je ani najviac hodný úcty: Michail Gorbačov, statočný, ale naivný politik, ostane v pamätiach ako muž, ktorý vrátil východnej Európe slobodu. Nie je ani najprezieravejší: Boris Jeľcin, hlučný, nevypočítateľný a zároveň bľabotajúci, bol tvrdošijne oddaný slobode. A nikto by nemohol obviniť Lenina, zlovoľného právnika zo Sibíri, že by nemal nejaké myšlienky. Avšak Vladimir Putin, hoci je pri moci iba tri roky, urobil pre konsolidáciu slobody a nasmerovanie svojej krajiny na správny kurz pravdepodobne viac ako akýkoľvek iný líder po Alexandrovi II., ktorý zrušil nevoľníctvo.
(Putin je silným mužom, akého Rusko potrebuje, Michael Binyon, 24. 6.)

Predchádzajúci monitor
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 09:49