StoryEditor

Roger W. Grawe: Slovensko na úspešnej reformnej ceste

28.10.2004, 00:00
Riaditeľ Svetovej banky pre strednú Európu a pobaltské štáty Roger W. Grawe počas nedávnej prezentácie štúdie Podnikanie v roku 2005 hodnotil podnikateľské prostredie v nových členských krajinách Európskej únie a Slovensko sa podľa Svetovej banky stalo reformným lídrom. Hospodárskym novinám vysvetľuje príčiny takéhoto pozitívneho ocenenia a upozorňuje na oblasti, ktoré si vyžadujú zlepšenie.

Len neveľký počet krajín inicioval a uskutočňoval reformy takéhoto rozsahu a hĺbky. Je určitou iróniou, že v rámci Slovenska sa tieto úspechy, ktoré prinesú úžitok ďalším generáciám a zlepšia vyhliadky do budúcnosti, nevnímajú lepšie.
Roger W. Grawe je riaditeľom Svetovej banky pre krajiny strednej Európy a pobaltské štáty. Do jeho pôsobnosti so sídlom vo Varšave patrí okrem Slovenska aj Česká republika, Poľsko, Maďarsko, Slovinsko, Estónsko, Litva a Lotyšsko. Počas nedávnej prezentácie štúdie Podnikanie v roku 2005 hodnotil podnikateľské prostredie v nových členských krajinách Európskej únie a Slovensko sa podľa Svetovej banky stalo reformným lídrom. Hospodárskym novinám vysvetľuje príčiny takéhoto pozitívneho ocenenia a upozorňuje na oblasti, ktoré si vyžadujú zlepšenie.

V čase, keď ste sa stali riaditeľom Svetovej banky pre našu oblasť v roku 1997, ste v jednom rozhovore charakterizovali Slovensko ako izolovanú krajinu tak v regionálnom, ako aj globálnom meradle. Teraz Svetová banka chváli Slovensko za najrýchlejší reformný pokrok.
- Dramatické zmeny na Slovensku sú nesporne spôsobené ďalekosiahlym charakterom reforiem, ktoré Slovensko urobilo po roku 1998. Začali sa reštrukturalizáciou podnikov a finančného sektora. Sprevádzali ich opatrenia na privatizáciu, liberalizáciu a lepšiu reguláciu energetického sektora, až po reformu dôchodkov, sociálnej pomoci a zdravotníctva, riešenia na zlepšenie verejnej správy, reformy trestného práva a justície, daňovú reformu. Zlepšila sa motivácia a iniciovanie reštrukturalizácie poľnohospodárstva. To všetko prispelo k presvedčivému výkonu slovenskej ekonomiky za posledné roky a k medzinárodnému uznaniu Slovenska ako reformného lídra vo svetovom meradle. Len neveľký počet krajín inicioval a uskutočňoval reformy takéhoto rozsahu a hĺbky. Je určitou iróniou, že v rámci Slovenska sa tieto úspechy, ktoré prinesú úžitok ďalším generáciám a zlepšia vyhliadky do budúcnosti, nevnímajú lepšie.

Svetová banka sa aktívne zúčastňovala na vytyčovaní cieľov reforiem. Významné reformy podporovala pôžičkami, ako aj analytickým poradenstvom. Mohlo sa niečo robiť aj iným spôsobom?
- Proces politického dialógu a presadzovania reforiem na Slovensku bol veľmi pozitívny, najmä pre aktívnu podporu slovenských oficiálnych predstaviteľov a technických expertov, zapojených do toho od začiatku v roku 1998. Úlohou pracovníkov Svetovej banky bolo skôr poradenstvo a pripomienkovanie z hľadiska medzinárodných skúseností. Tým, že Slovensko bolo "oneskoreným reformátorom", mohlo ťažiť zo skúseností iných krajín. Všetka česť slovenským politikom, ktorí efektívne využili túto skúsenosť. V počiatočnej fáze prístupového procesu do OECD a Európskej únie požiadavky na úspešné pristúpenie významne ovplyvnili reformnú agendu na Slovensku. Bolo potrebné urýchlene dobehnúť zameškané. Čo je dnes zaujímavé, reformný proces bol taký úspešný, že Slovensko je teraz príkladom iným krajinám vrátane niektorých "starých" členov EÚ a OECD. Tento moment vyzdvihuje aj správa Svetovej banky Podnikanie v roku 2005, ktorá Slovensko hodnotí ako krajinu, ktorá za posledný rok dosiahla najväčší reformný pokrok.
Sú tu však oblasti, ktoré zaostávajú a potrebujú pozornosť, aby prispeli k dobrému výkonu Slovenska. Je to sociálna inklúzia, obzvlášť rómskej menšiny, a reforma vzdelávania, najmä zlepšenie kvality a dostupnosti vysokých škôl. Slovensko má mať univerzity, ktoré prilákajú študentov z iných krajín namiesto toho, aby slovenskí študenti opúšťali krajinu a študovali inde.

Ako vidí Svetová banka svoju úlohu pri pomoci novým členským krajinám, akou je aj Slovensko, pri ďalšej konvergencii na príjmovú úroveň Európskej únie?
- Všetky tradičné nástroje Svetovej banky - analytická práca, technická a finančná pomoc - majú novým členským krajinám EÚ pomôcť pri čo najrýchlejšej konvergencii na priemerný príjem a úroveň produktivity EÚ. Ale správny pomer musí byť urobený na mieru podľa špecifických požiadaviek a potrieb každej krajiny. Uvedomujeme si, že na to, aby sme boli efektívnym partnerom Slovenska a ďalších nových krajín, potrebujeme redukovať náklady, tak finančné, ako aj nefinančné, musíme reagovať pružnejšie a rýchlejšie. Aby sme to dokázali, skúmame napríklad inovatívne postupy v najvyspelejších krajinách. Špecificky v prípade Slovenska vychádzame zo stratégie spoločného partnerstva, spolupracujeme s vládou na zlepšení tvorby sociálnej politiky vrátane znižovania chudoby a posilňovania sociálnej inklúzie. Podporujeme aj reformu vysokých škôl a rozvoj znalostnej ekonomiky, budeme tiež naďalej podporovať reformy legislatívy a súdnictva a pomáhať vypracovať stratégie na stimulovanie rastu v zaostávajúcich regiónoch krajiny. Väčšina práce bude v svojej podstate analytická a poradenská, ale vždy bude potenciál pre nejakú finančnú podporu, ak vláda rozhodne o urýchlenom postupe v kľúčových oblastiach.

Slovenská republika, ekonomický rast
(v percentách HDP)

2003

2004

2005

2006

2007

Rast HDP v stálych cenách 4,2 4,1 4,3 5,0 4,7
Deficit ESA 95 (s výpadkom na 2. pilier dôchodkovej reformy) -3,6 -4,0 -3,9 -4,0 -3,0
Hrubý dlh  42,8 45,1 46,2 45,9 45,4
Hrubá tvorba fixného kapitálu -1,2 3,8 7,0 7,0 3,3
Saldo zahraničného obchodu s výrobkami a službami 6,4 0,4 -1,0 1,6 1,9
Zdroj: Konvergenčný program SR, MF SR

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/cesko-slovensko, menuAlias = cesko-slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 05:15