StoryEditor

Novým členom hrozí pokuta

05.05.2004, 00:00
Autor:
TASRTASR

Šiestim novým členským štátom EÚ, vrátane Slovenska, hrozí v blízkom čase napomenutie za privysoké deficity verejných financií. S odvolaním sa na španielsku tlač o tom informuje bruselský internetový magazín EU Observer.
Vyššie ako povolené trojpercentné deficity hlásia najnovšie štatistiky Európskej komisie na Slovensku, a to 3,6 percenta hrubého domáceho produktu, v Poľsku (4,1 percenta), Maďarsku (5,9 percenta), na Cypre (6,3 percenta), Malte (9,7 percenta) a v Českej republike (12,9 percenta).
Podľa španielskej agentúry EFE nový komisár pre hospodárske a menové otázky Joaquín Almunia navrhne začiatok disciplinárneho konania voči týmto krajinám 12. mája. "Bolo by veľkou chybou neuplatniť pravidlá zmluvy hneď od prvého momentu," cituje Almuniu španielska tlač.
Prvé varovanie je začiatkom disciplinárnej procedúry, ktorej cieľom je držať rozpočty členských krajín EÚ pod tromi percentami HDP. Teoreticky môže toto konanie vyústiť do vysokých pokút, zatiaľ ich však EK nikdy neuplatnila. Podľa EU Observer poskytne EK novým členským krajinám dostatok času, aby stav svojich verejných financií napravili.
Nové krajiny EÚ sú povinné prijať raz spoločnú európsku menu euro. V polovici mája majú predložiť vlastné plány zlaďovania s pravidlami eurozóny, v júni má komisia zverejniť k týmto plánom svoje stanovisko.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 02:55