StoryEditor

Krátke správy

04.03.2004, 23:00

Čistý zisk belgickej bankovopoisťovacej skupiny KBC v minulom roku vzrástol o 8,2 % na 1,119 mld. eur, čo bol výsledok mierne nad očakávania analytikov aj samotnej banky. Analytici predpovedali výsledok na hornej hranici vlastného výhľadu banky, priemerne teda len 1,111 mld. eur. Firma KBC predpokladala 5- až 8-percentný nárast zisku. Belgická banka ďalej uviedla, že v tomto roku očakáva ďalšie zvýšenie zisku a menej úverových odpisov. Banka dodala, že zvýši dividendu o 7,9 % na 1,64 eur na akciu. (SITA)

Nemecké priemyselné objednávky v januári medzimesačne nečakane klesli o 2 % po revidovanom decembrovom zvýšení o 1,6 %. Vyplýva to zo štvrtkových predbežných údajov Spolkového ministerstva hospodárstva a práce. Analytici očakávali medzimesačný nárast objednávok o 0,2 % po pôvodne uvedenom decembrovom zvýšení o 1,2 %. Medziročne sa podľa výpočtu Reuters objednávky v priemysle najväčšej európskej ekonomiky zvýšili o 1,6 %, pričom v decembri zaznamenali 6,9-percentný rast. Analytici očakávali medziročný rast priemyselných objednávok na úrovni 3,9 %. (SITA)

Rusko chce viac otvoriť svoj bankový systém pre zahraničnú konkurenciu. Celkový podiel zahraničného kapitálu na ruskom bankovom systéme by sa mohol zvýšiť z terajších 12 % na 25 %, povedal dnes hovorca ruskej centrálnej banky v Moskve. "Sme pripravení navrhnúť tento krok pri rokovaniach o vstupe Ruska do Svetovej obchodnej organizácie WTO." Otázky týkajúce sa ruského bankového sektora by sa mali otvoriť pri ďalšom kole rokovaní koncom marca. (TASR)

Zo spoločných fondov talianskej banky Intesa sa vo februári odčerpali finančné prostriedky vo výške viac ako 1 miliardy eur. Podľa štvrtkových údajov finančnej a priemyselnej skupiny Assogestioni, odčerpanie finančných prostriedkov z fondov najväčšej talianskej banky podľa výšky aktív dosiahlo vo februári 1,2 miliardy eur (viac ako 48 miliárd Sk), v januári dosiahol výber 1,55 miliardy eur. Príčinou je podľa analytikov poškodená dôvera investorov po škandále okolo Parmalatu, ktorý vypukol v polovici decembra a zasiahol viac než 100 000 domácich investorov. (TASR)

Zahraničné banky nevidia v Nemecku dostatok kandidátov na prevzatie alebo fúzie. Pri medzinárodných finančných domoch sa síce dá od jesene 2003 pozorovať "citeľne stúpajúci záujem" o rozšírenie ich nemeckých aktivít, ale chýbajú ponuky a pripravenosť nemeckých úverových bánk na fúzie. Povedal to dnes predseda predstavenstva Zväzu zahraničných bánk v Nemecku Peter Coym vo Frankfurte nad Mohanom. Problémom je široký okruh aktivít nemeckých bánk. "Zahraničné banky by museli prevziať odvetvia, ktoré vôbec nepotrebujú." (TASR)

Japonská akciová burza dnes uzavrela na 21-mesačnom maxime. Investori vo veľkom nakupovali najmä akcie bankového sektora, a to na základe rastúcich nádejí na ozdravenie japonskej ekonomiky. Kľúčový index Nikkei vzrástol o 49,87 bodu alebo 0,44 % na 11 401,79 bodu, čo je jeho najvyššia hodnota od 11. júna 2002. Ziskové akcie prekonali stratové vo vysokom pomere 1 083 k 357. (TASR)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/burzove-noviny, menuAlias = burzove-noviny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 02:32