StoryEditor

Farkaš: Plynulý chod štátnej správy

17.04.2003, 00:00

Aké sú vaše zámery vo funkcii prednostu Krajského úradu v Nitre?
-- Mojou prvoradou úlohou vo funkcii prednostu je zabezpečenie funkčného a plynulého chodu štátnej správy na území Nitrianskeho kraja. Dôležité je najmä, aby jednotlivé zložky štátnej správy dokázali efektívne zabezpečovať úlohy vyplývajúce zo zákona a z programového vyhlásenia vlády. Za veľmi dôležité považujem tiež budovanie korektných vzťahov so samosprávou miest a obcí a skvalitnenie vzájomnej komunikácie a spolupráce v jednotlivých oblastiach. K najaktuálnejším a bezpochyby aj najzložitejším úlohám, ktoré predo mnou i ostatnými prednostami krajských úradov stoja, určite patrí zabezpečenie pokračovania reformy verejnej správy a čo najplynulejšieho prechodu ďalších kompetencií zo štátu na samosprávy.
Ministerstvo vnútra SR koncom februára navrhlo, aby jeho kompetencie po zrušení okresných úradov vykonávali krajské úrady. Splnomocnenec vlády pre decentralizáciu Viktor Nižňanský však uvažuje skôr o úrade samostatného krajského prednostu, ktorý by zabezpečoval iba otázky bezpečnosti v regióne. Aký je váš názor na tieto iniciatívy?
-- Podľa môjho názoru by tieto kompetencie mal zabezpečovať len jeden úrad, ktorý by riadil jeden prednosta. Takáto alternatíva by mala zrejme prejsť aj v pracovnej skupine Viktora Nižňanského a stotožňuje sa s ňou tiež väčšina ostatných prednostov krajských úradov. Zriadenie samostatného úradu, ktorý by zabezpečoval iba otázky bezpečnosti v regióne nevidím reálne. Aj podľa rezortu vnútra by to bola ďalšia zbytočná inštitúcia. V krajoch by potom totiž existoval špecializovaný úrad štátnej správy, ale popri ňom by aj tak fungoval úrad krajského prednostu. Po 1. januári 2004 nepredpokladám potrebu vytvárania ďalšej špecializovanej štátnej správy pre rezort vnútra.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 12:02